Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Το «Σχέδιο Δράσης 2022-2024 για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της κυπριακής βιομηχανίας χαλουμιού», παρουσίασε χθες η Υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου, ενώπιον του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, στελεχών του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, καθώς και εκπροσώπων του κλάδου. 
 

Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός, προσφέρει τη δυνατότητα, οι πωλήσεις του χαλουμιού να ξεπεράσουν ακόμα και τα 800 εκατ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια. 

«Οι εισηγήσεις της μελέτης είναι να εστιαστούμε στην οπτική ταυτότητα του ΠΟΠ, δηλαδή να ενισχύσουμε το brand με βάση την ιστορία την παράδοση την ποιότητα τη μοναδικότητα στη γεύση, καθώς και να γίνει μια καμπάνια η οποία να συμπεριλαμβάνει όλα τα μέσα, είτε αυτά αφορούν διαδίκτυο είτε μέσα επικοινωνίας είτε και διάφορες άλλες δράσεις», επισήμανε η Υπουργός Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου. 

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε επίσης η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας halloumi.cy, η οποία είναι διαθέσιμη στην παρούσα φάση στην αγγλική, κινέζικη, ιαπωνική και αραβική γλώσσα, ώστε να απευθύνεται στις νέες αγορές στις οποίες υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για διείσδυση. 
Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί μεταξύ άλλων για την ιστορία του χαλλουμιού, για την προστασία του ως ΠΟΠ και εμπορικού σήματος, για τα συστατικά και τη θρεπτική του αξία, καθώς και για το πώς καταναλώνεται. 

Το Υπουργείο Εμπορίου προχωρά σε ποικίλους τρόπους επικοινωνίας και προβολής, όπως για παράδειγμα ενημερωτικές καμπάνιες μέσω των εμπορικών κέντρων του Υπουργείου που εδρεύουν σε 14 χώρες και καλύπτουν συνολικά 42 αγορές. 

Προσπάθειες γίνονται και για αύξηση της αναγνωρισιμότητας του χαλλουμιού ως αυθεντικά κυπριακού προϊόντος σε νέες υποσχόμενες αγορές στόχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και των χωρών του Κόλπου. 

«Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους να κάνουμε προώθηση του χαλουμιού, είναι μια ευχάριστη διαδικασία καθώς μπορούμε να προβάλουμε ποικίλες γαστρονομικές προτάσεις, τα διάφορα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του χαλουμιού αλλά και να το διασυνδέσουμε με τις προσπάθειες μας για κυκλική οικονομία και για αειφόρο ανάπτυξη», ανέφερε η κ. Πηλείδου. 

Μετά το πέρας της χθεσινής παρουσίασης, ο Πρόεδρος των Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου, εξέφρασε τις ανησυχίες των επαγγελματιών του κλάδου για τον εγχώριο ανταγωνισμό που μπορεί να προκύψει από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι εισάγουν πιο φτηνές ζωοτροφές από την Τουρκία. 

«Υπάρχει τεράστιο περιθώριο για περαιτέρω προώθηση του προϊόντος και χωρούν σε αυτή την προσπάθεια όλοι. Σε κάθε περίπτωση εμείς παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση και το τι συμβαίνει και στα κατεχόμενα και σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν υπάρχει οποιαδήποτε στρέβλωση θα παρέμβουμε άμεσα για να τη διορθώσουμε», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. 

Ήδη το χαλούμι εξάγεται σε περισσότερες από πενήντα χώρες, με κύριες αγορές εξαγωγής το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Δανία και την Πολωνία. 

Οι χώρες αυτές καλύπτουν το 81% των συνολικών εξαγωγών χαλουμιού διεθνώς.