Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαθητές σχολεία

Η πρόταση του Υπουργού Παιδείας για τερματισμό της στασιμότητας των μαθητών του Γυμνασίου, σε ό,τι αφορά τα μαθήματα και την επίδοση τους, συζητείται έντονα.  Πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται για το πως μπορεί να εφαρμοστεί η πρόταση και ποιες παρενέργειες, θετικές ή αρνητικές μπορεί να έχει.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο βουλευτή Χρύσανθος Σαββίδης, μέλος της Επιτροπής Παιδείας, είπε ότι ακόμη δεν έχουν κάτι μπροστά τους σχετικά με την πρόταση. Ωστόσο, ανέφερε πως μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετήσει τις σχολικές μονάδες αφού δεν θα διοργανώνονται ανεξετάσεις και δεν θα χάνουν χρόνο στην προετοιμασία των μαθητών που θα έχουν μείνει ανεξεταστέοι.

Παράλληλα ανέφερε πως, ίσως, είναι μια πρόταση για να μπορέσει το Υπουργείο Παιδείας να αναχαιτίσει διάφορες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και μαθητών.

Ερωτηθείς για την άποψη του όσον αφορά αυτή την αλλαγή στα σχολεία εξέφρασε τον προβληματισμό του με τρεις ερωτήσεις:

  • Τα παιδιά που θα παίρνουν απολυτήριο γυμνασίου χωρίς προβιβάσιμο βαθμό μήπως θα έχουν προβλήματα αν και εφόσον αποφασίσουν να μην ολοκληρώσουν το λύκειο και επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε οποιανδήποτε τεχνική σχολή θα έχουν προβλήματα εισαγωγής;
  • Μήπως η έλλειψη ανεξετάσεων θα αφαιρεί το δικαίωμα σε κάποια παιδιά να βελτιώσουν τον βαθμό του απολυτηρίου τους;
  • Τι θα γίνει με τους μαθητές οι οποίοι θα συνεχίσουν το λύκειο στο εξωτερικό όταν δεν έχουν προβιβάσιμο βαθμό;

 

Προβληματισμούς και ανησυχίες σχετικά με την πρόταση εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως η πρόταση, έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα που όπως είπε, πρέπει να δουν, και να καταγράψουν τις παρατηρήσεις ούτως ώστε να είναι σίγουροι πως θα η απόφαση που θα παρθεί είναι προς το συμφέρον του μαθητή.

Σημείωσε πως, αυτό που τους προβληματίζει αφάνταστα, είναι το τι γίνεται στη συνέχεια με αυτά τα παιδιά, ποια στήριξη θα λάβουν από το δημόσιο σχολείο και αν θα μπορούν να έχουν ανοιχτές τις επιλογές τους στο Λύκειο και τεχνικές σχολές.