Τηλεόραση Ραδιόφωνο
7ιυτικ

Η επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε πανεπιστήμιο της Καμπούλ που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 43 ανθρώπους, κατά νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα η αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

«Σαράντα τρεις νεκροί. 83 τραυματίες. Τα θύματα είναι κυρίως νέες και κορίτσια», ανέφερε η αποστολή μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως αναμένει ότι ο αριθμός των θυμάτων πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω.

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την μόρφωση

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εξετάσεων στη συνοικία Dasht-e-Barchi, στη δυτική Καμπούλ, όπου ζει η θρησκευτική μειονότητα των Χαζάρα, και έχουν σημειωθεί μερικές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Τους τελευταίους μήνες, η ασφάλεια στη χώρα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται υπό την ηγεσία των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών Ταλιμπάν. Οι σιίτες Χαζάρα του Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν διώξεις για δεκαετίες. Αποτελούν επίσης συχνό στόχο επιθέσεων από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, εχθρό των Ταλιμπάν. Και οι δύο οργανώσεις τους θεωρούν αιρετικούς.

Αμέτρητες επιθέσεις έχουν γίνει στην περιοχή, πολλές από τις οποίες είχαν στόχο παιδιά, γυναίκες και σχολεία. Η εκπαίδευση είναι ένα καυτό θέμα στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να εμποδίζουν τα κορίτσια να επιστρέψουν στο γυμνάσιο, ενώ το Ισλαμικό Κράτος είναι εναντίον της εκπαίδευσης γυναικών και κοριτσιών.

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες στο Αφγανιστάν μία μέρα μετά το τραγικό γεγονός βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας να μπορούν τα κορίτσια να μορφώνονται.