Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κουνουπια

Ενώνουν δυνάμεις οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας μαζί με την Κοινότητα της Δρομολαξιάς για αντιμετώπιση των επικίνδυνων, μολυσματικών κουνουπιών που εντοπίστηκαν στην περιοχή. Την ίδια ώρα η προσοχή στρέφεται στο πως μπορούν οι πολίτες να προστατευθούν από τα τσιμπήματα των επικίνδυνων αυτών κουνουπιών.

Πρόκειται για κουνούπια του είδους Aedes aegypti, τα οποία εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία με τίτλο «Χαρτογράφηση των Κινδύνων για Νοσήματα που μεταδίδονται με Διαβιβαστές (ID-VRISK)».

Ο λόγος που το συγκεκριμένο είδος παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον αφορά την ικανότητα που έχει (υπό προϋποθέσεις) να μεταδίδει μολυσματικές ασθένειες.

Να αναφέρουμε ότι, οι αρμόδιοι φορείς έχουν καταρτήσει σχέδιο δράσης για τη μείωση των εστιών ανάπτυξης του υπό αναφορά είδους.

Ετοιμοπόλεμο το Κοινοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιά, σήκωσε μανίκια από τη πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκε τον εντοπισμό των κουνουπιών στην περιοχή του. Έχει ήδη επικοινωνήσει με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για ενημέρωση σχετικά το συγκεκριμένο είδος κουνουπιών και είναι έτοιμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για εξάλειψη τους. Σημαντική θεωρείται και η εμπλοκή των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση, αφού τα εν λόγω κουνούπια διαμένουν, κυρίως, στις αυλές των σπιτιών. 

«Ενδέχεται αυτό το κουνούπι να έχει μεταφερθεί στην Κύπρο αεροπορικώς. Είμαστε σε εγρήγορση, ανά πάσα στιγμή, αν ζητηθεί από τις δικοινοτικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Υγείας να συμβάλουμε στην εξάλειψη του φαινομένου να το πράξουμε», δήλωσε ο Κοινοτάρχης Δρομολαξιάς σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κανένα παράπονο προς την κοινοτική αρχή για τσίμπημα από τα συγκεκριμένα κουνούπια.

«Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίες και πανικού, πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρα… Είναι μικρός ο αριθμός που εντοπίστηκε, ωστόσο είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε ο Κοινοτάρχης.

Οργανωμένο πλάνο για εξάλειψη των κουνουπιών

Ενημέρωση του κοινού, επίσκεψη εμπειρογνωμόνων και υγειονομικών λειτουργών από σπίτι σε σπίτι για επιτόπου ενημέρωση και εντομολογική επιτήρηση και ψεκασμοί εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό είναι το βασικό πλάνο των Υγειονομικών Υπηρεσιών για εξάλειψη του είδους στην Κύπρο.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ηρόδοτος Ηροδότου, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου είδους κουνουπιών και  υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά να ακούσει τις οδηγίες των αρμοδίων για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πλευράς δημόσιας υγείας λόγω της ικανότητας τους να μεταδίδουν, υπό προϋποθέσεις, μολυσματικές ασθένειες», σημείωσε.

Εξήγησε μάλιστα, ότι «όταν λέμε υπό προϋποθέσεις εννοούμε ότι για να μεταδοθεί πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένος στην κοινότητα ο συγκεκριμένος ιός και ο αριθμός των κουνουπιών να είναι αρκετά μεγάλος».

Χαρακτηριστικό τους είναι ότι ζουν κοντά ή μέσα στα σπίτια, γι’ αυτό εξάλλου είναι σημαντική και η συνδρομή των πολιτών για την καταπολέμηση του είδους.

«Γεννούν αυγά στις αυλές των σπιτιών, όπου υπάρχει οποιαδήποτε κατακράτηση νερού, όπως πεταγμένα μπουκάλια, κονσερβοκούτια, σταχτοδοχεία, γλάστρες. Μπορεί εκεί να εκκολαφθούν τα κουνούπια», εξήγησε σημειώνοντας ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο σπίτι του.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο είδος είναι δύσκολο να το ξεχωρίσει κανείς με γυμνό μάτι, αφού πρόκειται για μικρό κουνούπι.

Πως μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε την ανίχνευση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο Επιδημιολόγος, Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης.

Το γεγονός ότι το είδος εντοπίστηκε από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, ανοίγει τον δρόμο στην εξάλειψη του, αλλά και παρακολούθηση του.

«Πρέπει να γίνεται συστηματική παρακολούθηση, η οποία γίνεται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, ώστε να προλαβαίνουμε νέες λοιμώξεις να μας έρθουν και μάλιστα με αρκετούς αριθμούς», ανέφερε.

Οι πολίτες από πλευράς τους οφείλουν να προστατευτούν από τα κουνούπια, κάνοντας χρήση διάφορες κρέμες που υπάρχουν στην αγορά οι οποίες τα απωθούν.

Εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία των πολιτών είναι και το ντύσιμο τους, αφού όσο πιο καλυμμένο έχουν το σώμα τους, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ενός πιθανού τσιμπήματος.

Γενικότερα οι αρμόδιοι φορείς καλούν το κοινό να μην πανικοβληθεί αφού τα συγκεκριμένα κουνούπια βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Περισσότερα για το συγκεκριμένο είδος κουνουπιών που εντοπίστηκε στη Δρομολαξιά ΕΔΩ.