Τηλεόραση Ραδιόφωνο
shopping

Ανοικτά θα έχουν τις πόρτες τους τα καταστήματα λιανικού εμπορίου την 1η και 28η Οκτωβρίου.

Ο Ανώτερος Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων, Ξένιος Μάμας, παρενέβη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και μίλησε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και για το τι προνοεί η νομοθεσία.

Σύμφωνα λοιπόν και με τη νομοθεσία, τα ειδικά και γενικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά κατά τις αργίες της 1ης και 28ης Οκτωβρίου. Οι εργαζόμενοι ωστόσο, που θα κληθούν να βρεθούν στις εργασίες τους κατά τις δύο αυτές αργίες πρέπει να ανταμειφθούν ένα προς δύο, δηλαδή για κάθε μια ώρα να αμείβονται για δύο.

Σε περίπτωση που το δικαίωμα των εργαζόμενων να αμειφθούν διπλά παραβιαστεί, μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελίες στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, ώστε οι λειτουργοί να επιληφθούν άμεσα των παραπόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση και η υπόθεση καταλήξει στο δικαστήριο υπάρχουν σοβαρές ποινές για τους εργοδότες.

«Υπάρχουν ποινές που προβλέπει η νομοθεσία μέχρι και 30,000 ευρώ πρόστιμο, ένα χρόνο φυλάκισης ή συνδυασμός και των δύο ανάλογα με τη φύση της καταγγελίας», εξήγησε ο κ. Μάτσας.

Την ίδια ώρα, εάν κάποιος εργοδότης παρανομεί κατ’ επανάληψη, τότε αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο δικαστήριο και επιβάλλεται η ανάλογη ποινή.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: