Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οχι στην βια.jpg

Η Διεθνής Ημέρα της Μη-Βίας εορτάζεται στις 2 Οκτωβρίου, τα γενέθλια του Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας και πρωτοπόρος της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της μη βίας.

 

γκαντι.jpg

Η Διεθνής ημέρα Μη-Βίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όραμα και την αποστολή του “Hope For Children” CRC Policy Center, και τα θεμέλια της ίδρυσης και δραστηριοποίησης του. Μέσα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, διαδίδεται το μήνυμα της μη βίας, μεταξύ άλλων μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού. Παράλληλα, το ψήφισμα του ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει "την παγκόσμια σημασία της αρχής της μη βίας" και την επιθυμία "να εξασφαλιστεί μια κουλτούρα ειρήνης, ανεκτικότητας, κατανόησης και μη βίας". 

2-Οκτωβρίου-Διεθνής-Ημέρα-Μη-Βίας.jpg

250,000 παιδιά αναφέρθηκαν ως ελλείποντα κάθε χρόνο στην Ευρώπη 1 παιδί κάθε 2 λεπτά

19% των παιδιών στην Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας

1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνονται θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας

                                                       “Hope For Children” CRC Policy Center

 

Το “Hope For ChildrenCRC Policy Center είναι ένας Διεθνής Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός, με έδρα τη Λευκωσία στην Κύπρο.

HFC LOGO.png

Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός προστασίας παιδιών στο νησί. 

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) ιδρύθηκε το 2008 και υλοποιεί πολυεπίπεδα προγράμματα που αφορούν στην προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, με προτεραιότητα την ευημερία τους, την εκπαίδευση και την πρόληψη κάθε είδους βίας ενάντια τους καθώς και στη ψυχοκοινωνική και νομική τους στήριξη.  Εστιάζει παράλληλα και στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν έρευνα, εκπαίδευση επαγγελματιών και αλλαγή πολιτικών που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών.Το HFC, με ιδιαίτερα έντονη παρουσία τα τελευταία 14 χρόνια, βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, προασπίζοντας τα δικαιώματά του. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στηρίξει χιλιάδες παιδιά και οικογένειες, ανταποκρινόμενοι στις ανθρωπιστικές ανάγκες της κοινωνίας.Παράλληλα, από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, το HFCδιατηρεί άρρηκτη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία αφορά στην υλοποίηση πολλών και θεμελιωδών προγραμμάτων του όπως:

  • Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ) για την αποκατάσταση παιδιών θυμάτων σεξουαλικήςβίας: Το HFC ανέλαβε τη λειτουργία και στελέχωση του ΣτΠ με ανάθεση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Κάτω από την ίδια στέγη παρέχονται υπηρεσίες από την Αστυνομία Κύπρου, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Υπουργείο Παιδείας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τις Ιατρικές Υπηρεσίες.  Το ΣτΠ λαμβάνει επιδότηση και επιβλέπεται από τις ΥΚΕ.
  • Σπίτια της Ελπίδας: Το HFC λειτουργεί ιδιωτικές παιδικές στέγες, τα «Σπίτια της Ελπίδας», για ασυνόδευτα παιδιά, οι οποίες προσφέρουν στέγαση και υπηρεσίες αποκατάστασης. Οι στέγες αυτές, βρίσκονται στη Λευκωσία και τη Λάρνακα και λειτουργούν με τη συνεχή συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στο πλαίσιο πρωτοκόλλου συνεργασίας. Στην ίδια βάση, ο Οργανισμός λειτουργεί και πρόγραμμα ημι-ανεξάρτητης διαβίωσης για ασυνόδευτα παιδιά που επίσης παρέχει στέγαση και υπηρεσίες στα παιδιά με απώτερο στόχο την ομαλή μετάβαση τους στην ενηλικίωση.
  • Πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών: Το πρόγραμμα στοχεύει στον εντοπισμό, στην εκπαίδευση και αξιολόγηση υποψήφιων ανάδοχων γονιών για να αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών που βρίσκονται υπό την κηδεμονία της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Για τις ανάγκες του προγράμματος, το HFC έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. 

Μη τυπική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα (HRE): Εκπαιδεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων. Οι εκπαιδεύσεις υλοποιούνται σε σχολικές μονάδες Παγκύπρια   και για τον σκοπό αυτό, υπάρχει στενή συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αλλά και συμμετοχή του Οργανισμού στο Παρατηρητήριο της “Βίας στα Σχολεία”. Στο πλαίσιο των εκπαιδεύσεων αυτών, καλύπτονται θεματικές όπως ο σχολικός εκφοβισμός, σεξουαλική βία, διαχείριση θυμού, σεβασμός στη διαφορετικότητα και άλλα θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παράλληλα, υλοποιούνται: 

  • Σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς και διαμορφώνονται ομάδες υποστήριξης συνομηλίκων μέσα στα σχολεία.
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 (www.call116000.org): Ευρωπαϊκά εναρμονισμένη γραμμή που λειτουργεί από το HFC σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ. H Γραμμή 116000 αποτελεί ένα εργαλείο για την πρόληψη και τον χειρισμό εξαφανίσεων παιδιών, για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης για τους συγγενείς εξαφανισμένων παιδιών, καθώς και τον συντονισμό με τις αρχές και ΜΚΟ σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Για τους σκοπούς της λειτουργίας της Γραμμής έχει υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως. 
  • ChildAbductionAlert (www.childalert.org.cy): Το HFC έχει εγκαθιδρύσει τον μηχανισμό childalert στην Κύπρο σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ. Ο μηχανισμός αυτός διευκολύνει τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων κάτω από ένα ενιαίο σύστημα το οποίο ενισχύει τις προσπάθειες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών. Για τη λειτουργία του alert έχει δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από την Αστυνομία Κύπρου.
  • Το Hope For Children συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες αλλαγής πολιτικών και νομοθεσιών που αφορούν τη προστασία των παιδιών παρέχοντας εισηγήσεις στα αρμόδια Υπουργεία και συμμετέχοντας στις συναντήσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μεταξύ άλλων το HFC υλοποιεί και άλλα προγράμματα για την προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους όπως τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας 1466 η οποία  απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και οικογένειες για παροχή ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης για θέματα που αφορούν στη προστασία των παιδιών.Η γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, χωρίς χρέωση σε όποιον καλεί. Οι κλήσεις μεταφέρονται στο εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και νομικών, αναλόγως των αναγκών των ατόμων που καλούν. Η Γραμμή Βοήθειας 1466 παρέχει στήριξη σε παιδιά που βιώνουν κάθε είδος βίας και παραμέλησης όπως σχολικό εκφοβισμό, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, εκφοβισμό μέσω διαδικτύου, και άλλα και σε γονείς που αναζητούν καθοδήγηση για θέματα που αφορούν στα παιδιά τους. Τέλος, απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό αναφορικά σε θέματα που αφορούν στην προστασία παιδιών (όπως κλήσεις για αναφορές βίας, παραμέλησης, εκμετάλλευσης παιδιών).

Υπάρχουν κάποια στατιστικά σε σχέση με τη δράση του οργανισμού όλα αυτά τα χρόνια;

Από 2008, περισσότερα από 300,000 παιδιά έλαβαν εκπαίδευση από το HFC, μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο “Σπίτι του Παιδιού”, από την ημέρα λειτουργίας του το 2016, έχουν παραπεμφθεί περισσότερα από 1,500 παιδιά. Στα “Σπίτια της Ελπίδας” 1,800+ ασυνόδευτα παιδιά έλαβαν υπηρεσίες στέγασης και αποκατάσταση, ενώ για το πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών, έχουμε αναπτύξει και στηρίζουμε μέσω των διαδικασιών που έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 380 ανάδοχες οικογένειες. 6,000+ οικογένειες έχουν λάβει υλική 

στήριξη, ενώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια και με τη δημιουργία της γραμμής στήριξης 1466, το προσωπικό του HFC έλαβε και διαχειρίστηκε περισσότερες από 4,500 τηλεφωνικές κλήσεις.

Το όραμα του "HopeForChildren" CRCPolicyCenter είναι να συνδράμει στην προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και να υποστηρίξει την ενεργό συμμετοχή των νέων στην κοινωνία.Αποστολή μας είναι η προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, με βάση τα πρότυπα και τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το όραμα και η αποστολή του “Hope For Children” CRC Policy Center παραμένει αναλλοίωτο, να δημιουργεί και να υλοποιεί προγράμματα, καθώς επίσης και να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς όλα τα παιδιά, έχοντας πάντα ως γνώμονα την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και ο Τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης του Οργανισμού, σωστά;

Πολύ σωστά, οΤομέας Έρευνας και Ανάπτυξης του Οργανισμού υλοποιεί και συντονίζει έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, κυρίως άλλους Ευρωπαίους εταίρους. Επιπλέον, συμβάλλει ενεργά σε ερευνητικές πρωτοβουλίες εταίρων αλλά και ενδιαφερόμενων μερών σε θέματα που αφορούν τα Δικαιώματα του Παιδιού και αναλύει νόμους και πολιτικές οι οποίες σχετίζονται με τα παιδιά ενώ προσδιορίζει τομείς για υπεράσπιση ή/και έρευνα.

Στο πλαίσιο της ΔιεθνούςΗμέρας Μη-Βίας, σας παρουσιάζουμε πιο κάτω προγράμματα που υλοποιεί ο Τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης του HFC πουμεταξύ άλλων στοχεύουν στην αποτροπή της χρήσης οποιασδήποτε μορφής βίας προς τα παιδιά:

YCREATE: Το YCREATE είναι ένα έργο που στοχεύει στην εκπαίδευση των νέων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρητορική μίσους και τη βίαιη συμπεριφορά, την παραπληροφόρηση αλλά και την κακή πληροφόρηση (τόσο διαδικτυακά, όσο και εκτός σύνδεσης) που απευθύνονται σε μειονότητες και ευάλωτες ομάδες. Μέσα από δημιουργικές, βασισμένες στην τέχνη, συμμετοχικές και ψηφιακές δραστηριότητες το YCREATE θέλει να προωθήσει την αστική και κοινωνική συμμετοχή των νέων και να ενισχύσει την υποστήριξή τους στην τοπική κοινωνία.

BigtimeTakeover: Το νέο Ευρωπαϊκό έργο «BigtimeTakeover» στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων, προκειμένου να χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους και τις δυνατότητες της τεχνολογίας με θετικούς τρόπους, ούτως ώστε να εκφραστούν σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους. Το έργο βασίζεται στην εφαρμογή της έννοιας της «Takeover» ενός ψηφιακού ιστότοπου - όπου οι χρήστες μιας πλατφόρμας επικοινωνίας, μονοπωλούν για να επιμεληθούν και να προωθήσουν το δικό τους μήνυμα και δημιουργικό περιεχόμενο. Εφαρμόζοντας το μοντέλο Takeover, νέοι από διαφορετικές χώρες θα συμμετάσχουν στο έργο και θα έχουν την ευκαιρία να επινοήσουν και να δημοσιεύσουν τα δικά τους Έργα Δημιουργικής Δράσης – δηλαδή έργα που αναπτύσσουν  δημιουργικές δεξιότητες φαντασίας για τη δημιουργία θετικής κοινωνικής αλλαγής και προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας.

REBOOT NOW:Το πρόγραμμα αυτό είναι μια διακρατική, φιλική προς τα παιδιά προσέγγιση, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της έκφυλης βίας. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών ηλικίας 10-14, μέσω ενός διαμορφωμένου προγράμματος βασιζόμενο σε προηγούμενες μελέτες, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την ενεργή συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία και εφαρμογή ομάδας στήριξης αποτελούμενη από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλευτική καθοδήγηση στα παιδιά και τις οικογένειες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας Covid-19. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των σχολείων και των οικογενειών όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση της εφηβικής έκφυλης βίας, μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (βιωματικά, εκστρατείες ευαισθητοποίησης) στα σχολεία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οργανισμοί από Κύπρο, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό, το HFC έχει ολοκληρώσει και άλλα προγράμματα με στόχο την εκπαίδευση παιδιών και την ανάπτυξη καλών πρακτικών για την αποτροπή της χρήσης βίας. Αναφέρεται μας μερικά από αυτά;

Μερικά από αυτά είναι:

HIT: Ομάδες Διακοπής Μίσους (HateInterrupterTeams/ ΗΙΤ): Οι νέοι αντιμετωπίζουν τη ρητορική μίσους ενάντια στους μετανάστες και τις μειονότητες, μέσω συμμετοχικής και δημιουργικής εκστρατείας. Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός νέου Ευρωπαϊκού μοντέλου ενδυνάμωσης νέων για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων ενάντια στους μετανάστες. Οι ομάδες εργασίας HITτων νέων ηλικίας 14-19 ετών, έχουν τη βοήθεια έμπειρων συμβούλων και επαγγελματιών που καθοδηγούν την πορεία τους, προς την επίτευξη του στόχου. Το HIT ασχολείται με την ανάπτυξη νέων δικτύων και χώρων για διάλογο αλλά και ανταλλαγή απόψεων, δραστηριοτήτων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης, ανταλλαγή καλών πρακτικών  προσφέροντας, με αυτό τον τρόπο, ένα νέο μοντέλο δημιουργίας ικανοτήτων που είναι εξαιρετικά μεταβιβάσιμο σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε εθνικό επίπεδο τόσο για τις αρχές όσο και για τους επαγγελματίες προκειμένου να αντιγράψουν και να προσαρμοστούν ανάλογα.

KEEP ME SAFE: Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να εξοπλίσει τους νέους με γνώσεις και πρακτικές, με σκοπό την προστασία, τόσο του ίδιου τους του εαυτού, όσο και των υπόλοιπων συνομήλικών τους από κάθε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, 

εκπαιδεύει τους λειτουργούς νεολαίας που εργάζονται με αυτά τα νεαρά άτομα, για να γνωρίζουν τους κινδύνους που έχουν αυτές οι πράξεις, αλλά και πώς έχουν το δικαίωμα προστασίας σε όλα τα θέματα που τους αφορούν.

MiCreate: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως στόχο την τόνωση της ένταξης διαφορετικών ομάδων παιδιών μεταναστών, υιοθετώντας μια παιδοκεντρική προσέγγιση για την ένταξη των παιδιών μεταναστών σε εκπαιδευτικό και πολιτικό επίπεδο. Λόγου του ότι το ερευνητικό αυτό έργο περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες στο Διαδίκτυο (ιστοσελίδα και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στoν συντονισμό του περιεχομένου των χρηστών στο διαδίτκυο, προκειμένου να αποτραπεί η ρητορική μίσους ή οποιαδήποτε άλλη ανάρμοστη συμπεριφορά.

BASE: Το έργο BASE επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη έμφυλη βία (GBV) με την ανάπτυξη της επικοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης μεταξύ των θυμάτων, των οικογενειών, των επαγγελματιών υποστήριξης και των κοινοτήτων. Το έργο εστιάζει επίσης στην πρόληψη του επανατραυματισμού των θυμάτων και στην ενθάρρυνση τους να αναφέρουν περιπτώσεις έμφυλης βίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα και τις δράσεις του “Hope For Children” CRC Policy Center το κοινό μπορεί να καλεί στο 22103234 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του οργανισμούwww.uncrcpc.org.cy.

HopeForChildren_1466logo.jpg