Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κ

Η πρόταση για την προστασία της ενιαίας αγοράς εν μέσω κρίσεων προϋποθέτει ορισμό του τι αποτελεί κρίση και αυστηρό χρονοδιάγραμμα ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Μέσο Έκτακτης Ανάγκης για την Ενιαία Αγορά (SMEI) και για την πρόταση Κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων (ESPR).

Σε παρέμβασή της αναφορικά με την πρωτοβουλία SMEI, η οποία αφορά τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ εν μέσω κρίσης, η κ. Πηλείδου σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά σε σχέση με το τι θεωρείται «κρίση» καθώς και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την περίοδο ισχύος των μέτρων κρίσεων. Τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν ενεργό ρόλο στην επιβολή των μέτρων και επεσήμανε την σημασία συνοχής με άλλες ενωσιακές νομοθεσίες και εργαλεία έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα HERA και η Πράξη για τους Ημιαγωγούς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης  για τον οικολογικό σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων, που αφορά τον εναρμονισμό προτύπων σε όλη την ΕΕ, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως για να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού θα πρέπει τα νέα μέτρα να ισχύουν εξίσου για προϊόντα που κατασκευάζονται εντός και εκτός ΕΕ. Αναφερόμενη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε τη σημασία αποφυγής επιβολής περαιτέρω διοικητικού άχθους.

Οι Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα ανταγωνιστικότητας είχαν επίσης γεύμα εργασίας με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν με τον οποίο συζήτησαν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία. Σε παρέμβασή της, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαταραχές των αλυσίδων αξιών ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και στις επιπτώσεις που αυτές έχουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.