Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιατροί

Από την 1η Νοεμβρίου του 2022, κανένας γιατρός δεν θα δικαιούται να εργάζεται σε νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εάν ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον της της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι ο Οργανισμός παρανομεί, επειδή νοσηλευτήρια, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα υγείας προσφέρουν παράλληλα και υπηρεσίες ιδιωτικά, παρότι η νομοθεσία του ΓεΣΥ το απαγορεύει.

Μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ο κ. Τσινωντίδης σημείωσε ότι έχει ήδη σταλεί σχετική εγκύκλιος σε όλα τα νοσηλευτήρια, τα οποία είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, η οποία τους ενημερώνει, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Αναστασία Χριστοδούλου, να το επιβεβαιώνει, λέγοντας  πως όλοι οι γιατροί που εργάζονται σε νοσηλευτήρια συμβεβλημένα στο ΓεΣΥ, ενώ οι ίδιοι δεν είναι, έτυχαν ενημέρωσης από τον περασμένο Ιούλιο ότι τερματίζεται η όποια εργασία τους σε νοσηλευτήρια ενταγμένα στο ΓεΣΥ από την 1η Νοεμβρίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, κάτω από το μικροσκόπιο της οποία τέθηκε η πρόθεση του ΟΑΥ, για την αναθεώρηση της συμφωνίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, ο Οργανισμός κλήθηκε να ενημερώσει τους βουλευτές, για τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει και ιδιαίτερα στον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης των ιατρικών πράξεων.

Το θέμα συζητήθηκε αυτεπαγγέλτως κατόπιν αιτήματος του βουλευτή και Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με αφορμή τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, που δόθηκε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έθεσε το θέμα των διαφορετικών συμφωνιών, που κατέληξε ο ΟΑΥ με διάφορα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα οι τιμές χρέωσης να είναι διαφορετικές σε κάθε νοσηλευτήριο, ζητώντας από τους αρμοδίους απαντήσεις.

Υπέδειξε, εξάλλου, ότι υπάρχουν στοιχεία πως ο προϋπολογισμός από 920 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 950 εκ. το δεύτερο χρόνο ανήλθε στο 1 δις και 315 εκατομμύρια το πρώτο έτος και 1 δις και 379 εκατομμύρια το δεύτερο έτος, για να σημειώσει ότι ένα ΓεΣΥ εκτός προϋπολογισμού θα αυξήσει τις εισφορές και θα μειωθούν οι εισφορές των γιατρών. 

Ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Δρ. Χριστόδουλος Καϊσής, διατύπωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταγγελίες, που αφορούν άνιση αμοιβή των νοσηλευτηρίων, συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, για τις ίδιες ιατρικές πράξεις.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Καϊσής έχει αποστείλει επιστολή για το θέμα, ζητώντας γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να διαφανεί εάν υφίσταται ή όχι παρανομία, για να προσθέσει ότι παρότι έχει παρέλθει πέραν του ενός έτους από σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, για την οποία ενημερώθηκαν επανειλημμένα τόσο ο ΟΑΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας, «δεν έχει ληφθεί ακόμα κανένα διορθωτικό μέτρο».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είχαν αναφέρει ότι ο ΟΑΥ «παρανόμησε» σε σχέση με τις συμβάσεις που έκανε με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αφού επέτρεψε να εργάζονται γιατροί, που δεν είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα.

Χαρακτηριστικά ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι από τον Ιούλιο του 2020 η Υπηρεσία του είχε αναφέρει πως αυτό που γίνεται είναι «πρόδηλα παράνομο», για να συμπληρώσει ότι «ροκανίζουν το χρόνο μέχρι να εκπνεύσουν οι συμβάσεις τον Ιανουάριο του 2023 και μην αναγκαστούν να αλλάξουν αυτά που έπρεπε να αλλάξουν από την αρχή».

Παράλληλα, «παραβίαση» της νομοθεσίας εντοπίζει και η Νομική Υπηρεσία, με την εκπρόσωπό της, Δένα Εργατούδη, να αναφέρει πως η Νομική Υπηρεσία ζήτησε πριν κάποιους μήνες την ετοιμασία κανονισμών, με σκοπό την αποστολή τους στη Βουλή.

Απαντώντας στις καταγγελίες περί παρανομίας, ο κ. Τσινωντίδης δήλωσε πως ο ΟΑΥ «δεν έχει παρανομήσει», για να σημειώσει ότι ενήργησε σύμφωνα με την γνωμάτευση του δικού του νομικού συμβούλου.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να διορθώσει τις αδυναμίες που υπάρχουν, ώστε να μην πηγαίνει ούτε ένα ευρώ σε κάποιον που δεν το δικαιούται.

Εξάλλου, στην τοποθέτησή του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις διαφορετικές χρεώσεις από νοσηλευτήριο σε νοσηλευτήριο για τις ίδιες παροχές υγείας, τονίζοντας πως ο νόμος του ΓεΣΥ είναι ξεκάθαρος και απαγορεύει καταβολή χρημάτων από δικαιούχους στο σύστημα κατά την επίσκεψη τους σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια.

Εξήγησε στους βουλευτές ότι για μια επέμβαση σκωληκοειδίτιδας ή χολής, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια χρεώνουν από 3 χιλιάδες ευρώ μέχρι και 4,5 χιλιάδες ευρώ, με τις χρεώσεις να διαφέρουν από νοσηλευτήριο σε νοσηλευτήριο.

Απαντώντας στο θέμα των διαφορετικών χρεώσεων, ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι από την 1η  Ιανουαρίου του 2023 που θα υπογραφούν νέες συμβάσεις με τα νοσηλευτήρια οι αμοιβές δεν θα είναι πάλι οι ίδιες για όλους, με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Μάριο Καραϊσκάκη, να στηρίζει τη συγκεκριμένη θέση, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια ιατρική πράξη να αμείβεται το ίδιο, όπου και αν γίνεται.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τρια νοσηλευτήρια της Λεμεσού το Limassol Clinic, Imperial Clinic & το Limassol Medical Center, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι έχουν αναστείλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για «τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νοσηλευτήρια λόγω της ανισότητας πληρωμών μεταξύ μεγάλων και μικρών νοσηλευτηρίων από τον ΟΑΥ».

Πρόταση νόμου από Κουλία για αλλαγή της νομοθεσίας

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε την ανάγκη να αλλάξει ο νόμος, για να σημειώσει πως γνωματεύσεις πρέπει να δίδει μόνο η Νομική Εισαγγελία και όχι ιδιώτες δικηγόροι.

Είπε ότι με πρωτοβουλία δική του θα κατατεθεί πρόταση νόμου, ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που αφορά στο ΓεΣΥ, και η διοίκηση του ΓεΣΥ να περάσει στα χέρια του Υπουργείου Υγείας.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σύστημα «πάσχει» από τη Διοίκηση του ΓεΣΥ και ότι πρέπει να περάσει σε χέρια αρμοδίων και ειδικών, που γνωρίζουν να διοικούν ένα ΓεΣΥ.  

«Σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα συστήματα υγείας διοικούνται από την επιστημονική κοινότητα και ευθύνη από την αρχή μέχρι το τέλος έχουν τα Υπουργεία Υγείας. Εμείς ποιους βάλαμε. Βάλαμε συντεχνίες, εκπροσώπους ασθενών και εργοδοτουμένων. Τους γιατρούς και αυτούς που έχουν γνώση του αντικειμένου τους πετάξαμε έξω, για υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. Μόνο στην Κύπρο συμβαίνει αυτό», είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι η μόνη έγνοια του κόμματος της «είναι διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ για το μέλλον», για να προσθέσει ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει απόλυτα κάθε προσπάθεια για βελτίωση του ΓεΣΥ και ότι θα συμβάλει εποικοδομητικά σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.  

Ο εισηγητής του θέματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι από σημερινή συζήτησή «δυστυχώς έχει επιβεβαιωθεί για ακόμα μια φορά ότι η νομοθεσία -την οποία η Βουλή ψήφισε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ- παραβιάζεται», για να προσθέσει ότι «το αποτέλεσμα είναι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του και ανισότητες, ενώ εισάγεται από την πίσω πόρτα το πολυασφαλιστικό σύστημα σε βάρος του μονοασφαλιστικού».

«Εδώ και 15 μήνες», είπε, «και ενώ διαπιστώθηκε παρανομία δεν έχει γίνει τίποτα για να γίνουν διορθώσεις. Την ίδια στιγμή ενώ υπήρχε σαφής οδηγία του Υπουργείου Υγείας ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έπρεπε να έρθουν στη Βουλή συγκεκριμένη κανονισμοί, που να καθορίζουν τα ποιοτικά κριτήρια, αλλά και τη διαδικασία της υπογραφής των νέων συμβολαίων ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, όπως έχετε διαπιστώσει, δεν έχει έρθει τίποτα στη Βουλή».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεδομένου ότι η Βουλή κλείνει στις 8 Δεκεμβρίου, για να επαναλειτουργήσει μετά τις εκλογές, αν αυτό δεν είναι αδιαφορία ή άγνοια, σαφώς είναι σκοπιμότητα». Διεμήνυσε ακόμα πως η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να επιμένει ότι η νομοθεσία, που ψηφίστηκε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, «πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο της, χωρίς παρανομίες και χωρίς παρεκκλίσεις».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι «το καρκίνωμα που λέγεται ΤΑΕΠ από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δυστυχώς ακόμα δεν έχει επιλυθεί», για να σημειώσει πως δεν θα επιτρέψουν το θέμα αυτό να κωλυσιεργήσει ακόμα περισσότερο.

Είπε πως η υπόσχεση που τους δόθηκε σήμερα κατά τη συζήτηση ήταν ότι «αρχές του χρόνου θα ενταχθούν οι πρώτες βοήθειες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα», προς αποφυγή της τεράστια ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες.

«Δεν επιτρέψουμε, σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, να μην εντάξουν τις πρώτες βοήθειες και να ταλαιπωρείται ο κυπριακός λαός», πρόσθεσε.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΑΓΚ)