Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαρροή NordStream

Σε πανικό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και παράλληλα οι εθνικές οικονομίες μετά τις εξελίξεις στον αγωγό Nord Stream 1 και τη διαρροή μεθανίου που εντοπίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα.

Όπως ενημέρωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, η διαρροή αερίου από τον κατεστραμμένο υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 1 είναι πιθανό να σταματήσει τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Ένας εκπρόσωπος της Nord Stream AG τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν προβλέψεις για τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού μέχρι να εκτιμηθεί η ζημιά.

Παράλληλα, η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τέτοια αξιολόγηση μόνο αφού καταφέρει να φτάσει στην περιοχή.

«Μέχρι να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από μια εκτίμηση της ζημιάς, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Η εκτίμηση της ζημιάς μπορεί να γίνει επί τόπου μόλις καταφέρουμε να πλησιάσουμε την περιοχή. Αυτή τη στιγμή είναι απαγορευμένη ζώνη», είπε ο εκπρόσωπος της Nord Stream AG.

Παρότι κανένας από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική Θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

Η Nord Stream AG περιμένει επίσημη άδεια για να ξεκινήσει την εκτίμηση της ζημιάς

Η Nord Stream AG, η διαχειρίστρια εταιρεία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την αποτίμηση της ζημιάς στον αγωγό αμέσως μόλις λάβει τις αναγκαίες, επίσημες άδειες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρόσβαση στην περιοχή μπορεί να επιτραπεί μόνο αφού σταθεροποιηθεί η πίεση στον αγωγό και σταματήσει η διαρροή αερίου.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκτίμηση της ζημιάς, δεν είναι δυνατόν να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των υποδομών μεταφοράς αερίου, πρόσθεσε η Nord Stream AG.

«Πινγκ πονγκ» Ρωσίας και Δύσης

Την ίδια ώρα, η Δύση και η Ρωσία βρίσκονται σε κόντρα για το ποιος ευθύνεται για τις διαρροές. Σύμφωνα με το CNN, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να βρίσκονται στην περίμετρο των διαρροών.

Παρόλο που δεν έχει εντοπιστεί η δύσκολη φύση της επίθεσης δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι μόνο κρατικοί παράγοντες θα μπορούσαν να την έχουν πραγματοποιήσει.

Αντίθετα, η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια σύντομη δήλωση, υποστηρίζοντας ότι «το περιστατικό στον Nord Stream συνέβη σε ζώνη που ελέγχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Στην ΑΟΖ της Δανίας η τέταρτη διαρροή

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της σουηδικής ακτοφυλακής δήλωσε στη Svenska Dagbladet  ότι «δύο από τις τέσσερις διαρροές είναι στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας» με τις άλλες δύο να βρίσκονται στην ΑΟΖ της Δανίας. H ίδια διευκρίνισε ότι η τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στον Nord Stream 2 κοντά σε μια μεγαλύτερη τρύπα που είχε εντοπιστεί στον Nord Stream 1 εξηγώντας ότι «η απόσταση είναι κάτι σχετικό, αλλά βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη».

Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα είχε ανακοινωθεί ότι είχαν καταγραφεί τρεις διαρροές στον αγωγό Nord Stream ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Γερμανία με χώρες της Δύσης να κάνουν λόγο για «σκόπιμη ενέργεια» και σαμποτάζ και διεθνή μέσα ενημέρωσης και ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για ολική αχρήστευση του αγωγού. Όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ο κίνδυνος εισροής μεγάλου όγκου αλμυρού νερού στο εσωτερικό των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 με αποτέλεσμα να προκληθεί οξείδωση είναι πλέον ορατός.

CNN: Εντοπίστηκαν ρωσικά πλοία στα σημεία των διαρροών του Nord Stream

Η είδηση για τέταρτη διαρροή στον Nord Stream έρχεται την ώρα που το CNN μεταδίδει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν την Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να βρίσκονται στην περίμετρο των προηγούμενων διαρροών οι οποίες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους και μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, προκλήθηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις.

«Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο αν τα πλοία αυτά σχετίζονται με τις εκρήξεις αλλά είναι ένα από τα στοιχεία που εξετάζουν οι ερευνητές» πρόσθεταν οι πηγές που επικαλείται το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο την εβδομάδα πριν τις διαρροές στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν και ρωσικά υποβρύχια.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν μια ακριβή εξήγηση για το τι συνέβη τις ημέρες πριν τις εκρήξεις που κατά τους ίδιους προκάλεσαν τρεις ξεχωριστές αλλά σχεδόν ταυτόχρονες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Πηγή από τον στρατό της Δανίας είπε στο CNN ότι ρωσικά πλοία επιχειρούν συχνά στην περιοχή των διαρροών προσθέτοντας ότι η παρουσία τους δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ότι η Ρωσία προκάλεσε την ζημιά στον Nord Stream.

«Τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα. Η ρωσική δραστηριότητα στην θάλασσα της Βαλτικής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Συχνά αυτό που κάνουν είναι να τσεκάρουν την ετοιμότητά μας και στην θάλασσα και στον αέρα» πρόσθεσε η ίδια πηγή από την Δανία.

Θρίλερ με την επίσημη έρευνα για τις διαρροές στον Nord Stream

H επίσημη έρευνα για το ποιος προκάλεσε τις διαρροές στον Nord Stream θα καθυστερήσει με την εκτίμηση της κυβέρνησης της Δανίας να είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της πίεσης στους αγωγούς που κάνει δύσκολη την πρόσβαση στα σημεία των διαρροών χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται αυτό να συμβεί ακόμα και την Κυριακή.

Οι πρωθυπουργοί Δανίας και Σουηδίας έχουν δημοσίως δηλώσει ότι οι διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου είναι πιθανότατα αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας και όχι ατυχήματα με τη σουηδική υπηρεσία ασφαλείας να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να αποκλείσει «ότι μια ξένη δύναμη βρίσκεται πίσω από τις διαρροές. Από την πλευρά του ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Τρίτη ότι οι διαρροές είναι «προφανές σαμποτάζ».

Παρόλα αυτά κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει ονοματίσει τη Ρωσία ή άλλη χώρα ότι βρίσκεται πίσω από την πρόκληση των διαρροών με το Κρεμλίνο από την μεριά του να χαρακτηρίζει δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, «ανόητους και παράλογους» όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο για τη Μόσχα.

Πηγή: protothema.gr