Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαστημα

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) φιλοξενεί και φέτος τον διαστημικό διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Ο επικεφαλής Καινοτομίας και Εκπαίδευσης του CSEO, Colm Larkin, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για όλους, προσθέτοντας ότι οι φετινές προκλήσεις είναι ευρύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι καλλιτέχνες, επεσήμανε, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσα όπως το βίντεο και το origami για να βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει καλύτερα μια σειρά από θέματα που αφορούν την εξερεύνηση του διαστήματος, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν επίσης συναρπαστικές και δύσκολες προκλήσεις για μηχανικούς και επιστημονικούς τύπους προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων που  αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.

Συμμετέχοντες από όλη την Κύπρο είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ο οποίος με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Οργανισμού, έχει τα προηγούμενα χρόνια φέρει διεθνείς πρωτιές και πολλές άλλες επιτυχίες για τη χώρα μας.

Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η εκδήλωση θα γίνει με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Discovery Alpha του CSEO στην παλιά Λευκωσία αλλά και με υβριδική επιλογή για συμμετέχοντες που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, το Cyprus Space Apps 2022 θα προσφέρει έναν χώρο στη διαδικτυακή πλατφόρμα Gather.Town που περιλαμβάνει ελεγχόμενα avatar που μπορούν να εξερευνήσουν περιοχές και να συναντηθούν και να αλληλεπιδράσουν με τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Δανός είπε στο ΚΥΠΕ ότι εάν η νικήτρια ομάδα συνεχίζει να βελτιώνει περαιτέρω το έργο της και ο Οργανισμός εντοπίσει ότι υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, τότε ο CSEO μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός διαστημικού start-up και να βοηθήσει την ομάδα επαγγελματικά ή ακόμη και να τους προσφερθούν ερευνητικές θέσεις στα διαστημικά έργα του Οργανισμού.

Ο διαγωνισμός προσφέρει  σε όλους την ευκαιρία να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων όπως οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι τεχνολογίες επικοινωνίας, το θαλάσσιο πλαστικό, η πυρόσβεση με αποδοτική χρήση πόρων και η μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων. Οι προκλήσεις φέτος περιλαμβάνουν το σχεδιασμό μιας πλατφόρμας που θα βοηθήσει στην προστασία της Γης από τις καταστροφικές επιπτώσεις των ηλιακών καταιγίδων και τη χαρτογράφηση σεισμών στο φεγγάρι.

Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 11 π.μ., το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, με τις ομάδες να εργάζονται μέχρι τις 4 το απόγευμα της Κυριακής. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της εργασίας τους στους κριτές.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα λάβουν μέρος στο διεθνές σκέλος του Space Apps Challenge της NASA.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν για να λάβουν μέρος στη διεύθυνση www.spaceappschallenge.org/locations/nicosia/ και μπορούν να επικοινωνήσουν με το CSEO στο [email protected] για τυχόν ερωτήσεις.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις σελίδες του CSEO στο Facebook στο Space Apps Cyprus @spaceappscy και στο CSEO @CyprusSpaceExplorationOrganisation.

Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού.