Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαμάρχη αεροδρομίων

Στον «αέρα» εν μέσω αλληλοκατηγοριών η επέκταση της σύμβασης με την Hermes για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με την κυβέρνηση και την Ελεγκτική Υπηρεσία να αποδίδουν ευθύνες η μια στην άλλη για την «ταφόπλακα» των διαπραγματεύσεων.

ΥΠΟΙΚ: «Απόλυτη αδιαφάνεια»

Για «αποδόμηση των θεσμών και αξιωματούχων» κάνει λόγο το Υπουργείο Οικονομικών, για «πλήρη αδιαφάνεια» αντιτείνεται η Ελεγκτική, με τους δυο θεσμούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1.

Την επομένη του τερματισμού της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, έκανε λόγο για μια καθόλα νομότυπη και διαφανή διαδικασία, η οποία ξεκίνησε ήδη από το 2021. Απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τις κατηγορίες για συμφωνία με την εταιρεία ενώ το απαιτούμενο κονδύλι ήταν «σταυρωμένο» από την Βουλή.

Απέρριψε παράλληλα τα περί «αγκρίσματος» που απέδωσε χθες ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι η απόφαση τερματισμού, λήφθηκε με γνώμονα τις υπόνοιες που εκτοξεύθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αλλά και δημόσια.

Εξήγησε πως αυτό που ζητούσε το Υπουργείο ήταν την πρόσληψη συμβούλων για αξιολόγηση της εταιρείας, αλλά και ποια ενδεχόμενα οφέλη θα προέκυπτανκαι για το ίδιο το κράτος σε ενδεχόμενη επέκταση της συνεργασίας με την Hermes. Και ως προς αυτό χρειαζόταν η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων, ως επίσης και τεχνοκρατών.

Και αυτό διότι ο υφιστάμενος σύμβουλος ενημέρωσε αυτοβούλως το Υπουργείο ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και ως εκ τούτου έπρεπε να το τελευταίο να εξεύρει τον «ιδανικό» αντικαταστάτη.

Ανέφερε επιπρόσθετα πως για αυτές τις υπηρεσίες έχουν ήδη προκύψει δυο αποδεσμεύσεις κονδυλίων. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Αύγουστο του 2022.

«Τώρα η αποδέσμευση που ζητούσαμε είναι για τις συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούν κονδύλι ύψους €192.000», συνέχισε ο κ. Παντελή.  «Αυτή είναι η τελική αξιολόγηση που πρέπει να γίνει, για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε τους υπολογισμούς, του τι δικαιολογείται» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Με την υφιστάμενη σύμβαση να εκπνέει το 2031, οι συζητήσεις γίνονταν για επέκταση της μέχρι τον Νοέμβριο του 2036, με τον κ. Παντελή να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται το Υπουργείο να επανέλθει με αναθεωρημένη πρόταση, αφήνοντας αιχμές προς την Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Μπορεί να το διαχειριστεί η Ελεγκτική Υπηρεσία πιο καλά», ανέφερε.
 

Ελεγκτική: «Μας ξενίζει η θέση του Υπουργείου Οικονομικών»

Στις αιχμές του Υπουργείου Οικονομικών απάντησε αμέσως η Ελεγκτική δια στόματος του Εκπροσώπου Τύπου, Μάριου Πετρίδη. Με αναφορές σε «πλήρη αδιαφάνεια» και αναφορές σε ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-εταιρείας προτού ακόμη υπάρξει η μελέτη του συμβούλου.

Διερωτήθηκε συγκεκριμένα, για ποιο λόγο προκρίθηκε η ανανέωση της σύμβασης για 5,5 χρόνια, χωρίς προηγουμένως να εξακριβωθεί κατά πόσο μια τέτοια ανανέωση θα ήταν επωφελής για το κράτος.

«Μας ξενίζει αυτή η θέση του Υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε.

Κατά την Ελεγκτική, η διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί, είναι να αξιολογήσουν οι νομικοί σύμβουλοι, που ήδη υπάρχουν, τις απαιτήσεις της εταιρείας. Όσες από αυτές έχουν νομική βάση, να πάνε προς αξιολόγηση από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Ερωτηθείς για το ποιος θα δώσει εν τέλει την λύση στο όλο ζήτημα, ο κ. Πετρίδης απάντησε με δηκτική αναφορά προς την κυβέρνηση.

«Η εκτελεστική εξουσία. Αν θέλουν να κάνουν κάτι μπορούν να το κάνουν. Όπως έκαναν πάρα πολλά πράγματα για τα οποία υπήρχε η αντίθετη γνώμη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που ουσιαστικά μας αγνοούσαν, θα μπορούσαν να μας αγνοήσουν και τώρα».