Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιράν

Ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσί, σκοπεύει να απευθυνθεί στο έθνος, εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.

Μολονότι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών αυξάνεται και παρά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας που έκανε χρήση δακρυγόνων και, σε κάποιες περιπτώσεις, αληθινών σφαιρών, τα βίντεο που αναρτώνται σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι Ιρανοί συνεχίζουν τις διαδηλώσεις. Κάποιοι ακούστηκαν να φωνάζουν το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα».

Ο Ραϊσί, που την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί είναι απαράδεκτες «πράξεις πρόκλησης χάους», θα απευθυνθεί από τηλεοράσεως στο έθνος αργότερα σήμερα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA.

«Ο πρόεδρος θα μιλήσει για τα σημαντικότερα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα στη ζωντανή, τηλεοπτική συνέντευξή του απόψε», ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, 41 άνθρωποι –στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας– έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις. Οι ιρανικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν υψηλότερους αριθμούς.

Δεκάδες Ιρανοί καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές και άλλες διασημότητες εντός και εκτός της χώρας έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις διαδηλώσεις ενώ ακτιβιστές ζητούν να κηρυχθεί πανεθνική απεργία.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι εκτόξευσαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους ανταρτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ένας ντόπιος αξιωματούχος είπε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τους ένοπλους Κουρδοϊρανούς αντιφρονούντες ότι υποκινούν τις ταραχές, ιδίως στο βορειοδυτικό Ιράν, όπου ζουν πάνω από 10 εκατομμύρια Κούρδοι.
 

Σύλληψη κόρης πρώην προέδρου

Βάσει του τελευταίου απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ιρανικό πρακτορείο Fars «περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί» από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία έκανε λόγο για 10 νεκρούς στις τάξεις της, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί περιλαμβάνονται στους 60 θανάτους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Right (IHR), με έδρα το Όσλο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο «τουλάχιστον 76 ανθρώπων», ανάμεσά τους «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά», επισημαίνοντας ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή της «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών».

 

Εξάλλου οι ιρανικές αρχές επεσήμαναν ότι περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου. Όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ έχουν συλληφθεί και ακτιβιστές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

Χθες συνελήφθη στην Τεχεράνη η Φαεζέχ Χασεμί, η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, για «υποκίνηση των ταραξιών σε διαδήλωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Βίντεο έχουν δείξει τις τελευταίες ημέρες την αστυνομία να χτυπά διαδηλωτές με γκλομπ και φοιτητές να σκίζουν μεγάλες φωτογραφίες του Χαμενεΐ και του προκατόχου του Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

.

Πηγή: in.gr