Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιάννης Καρούσος

Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 διήλθαν σχεδόν 6 εκατομμύρια επιβάτες από τα αεροδρόμια της Κύπρου, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος ενώ ανέφερε ότι η χρονιά αναμένεται να κλείσει στα επίπεδα κίνησης του 2016. Σύμφωνα με τον Υπουργό «κοιτάζοντας τη θετική πλευρά, όλοι αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που ο αριθμός των επιβατών αλλά και των πωλήσεων θα επιστρέψουν στην εποχή πριν από την πανδημία του COVID-19».

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, στη Λάρνακα, ο Υπουργός είπε ότι «τους τελευταίους μήνες γίνεται μια τεράστια προσπάθεια με στόχο την ενδυνάμωση του τομέα των αερομεταφορών και την ανάκαμψη του από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και της κρίσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι «η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου κατά το έτος 2020 και 2021, ανήλθε σε 2.312.697 και 5.109.478  εκατομμύρια επιβάτες αντίστοιχα, παρουσιάζοντας ολική μείωση κατά 79% και 55% σε σχέση με το έτος 2019. Ακόμα λόγω των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μετριασμού των επιπτώσεων και σχεδίων κινήτρων που αναπτύχθηκαν, εξασφαλίσθηκε η ανάκαμψη που παρατηρείται κατά την τρέχουσα χρονιά, η οποία μας επιτρέπει να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Μέχρι τον Αύγουστο του 2022, ανέφερε ο Υπουργός «είχαμε 5.922.590 επιβάτες να διέρχονται από τα αεροδρόμια της Κύπρου, ενώ η χρονιά αναμένεται να κλείσει στα επίπεδα κίνησης του 2016».

Αναφερόμενος στις κινήσεις και ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την Kυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών προς διάφορες κατευθύνσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της συνδεσιμότητας και η θωράκιση του τομέα, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως «σημαντική αλλαγή είναι η φιλελευθεροποίηση των υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια (Ground Handling). Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ως αποτέλεσμα την μείωση κόστους αυτών των υπηρεσιών σε αεροπορικές εταιρείες καθώς και την επέκταση του στόλου πολλών από αυτών των αερογραμμών στο νησί ενισχύοντας έτσι τις βάσεις τους στην Κύπρο».

Επιπρόσθετα σημείωσε «η φιλελευθεροποίηση της αγοράς που αφορά τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης που παρέχονται στα αεροδρόμια, επέφερε μείωση του κόστους παρεχομένων υπηρεσιών, η οποία με την σειρά της καθιστά τα αεροδρόμιά μας περισσότερο ανταγωνιστικά. Μέσω της ανάπτυξης ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ωφεληθεί με σημαντικές μειώσεις του κόστους εξυπηρέτησης και αναμένεται ότι οι ουσιαστικές μειώσεις του κόστους υπηρεσιών αερολιμένων θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καρούσος ανέφερε  ότι «οι ενέργειες του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Υφυπουργείου Τουρισμού και της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Hermes Airports έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα και μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ως νησί, η διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου αεροπορικής συνδεσιμότητας είναι ζωτικής σημασίας για οικονομικούς, κοινωνικούς και στρατηγικούς σκοπούς».

Η ανάπτυξη τουριστικών, εμπορικών, επιχειρηματικών και τεχνολογικών κόμβων, συνέχισε «αποτελεί στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση της Κύπρου και η αεροπορική συνδεσιμότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία της χώρας».

Αναφερόμενος στο 2022, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως «δεν αποτελεί μόνο ευκαιρία να ανακάμψουμε σε αριθμούς επιβατών και τουριστών, αλλά και να αναδείξουμε την προοπτική του τουρισμού στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ευκαιριών για τον ρόλο του τουρισμού στην ενίσχυση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας».

Δεδομένου ότι βιώσιμη ανάπτυξη είναι βασικός πυλώνας του κλάδου του τουρισμού, είπε ο Υπουργός «η Kυβέρνηση της Κύπρου θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε να προωθήσει λύσεις για τη βελτιστοποίηση των υποδομών, της συνδεσιμότητας και του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του κλάδου και στην ανάδειξη του τόπου μας ως σημείο αναφοράς για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού».

Η Kυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, σημείωσε ο κ. Καρούσος «αισθάνεται πραγματικά υπερήφανη» για εμβληματικά έργα, όπως η μαρίνα της Αγίας Νάπας, προσθέτοντας ότι υιοθετούνται οι στρατηγικά προσανατολισμένες πολιτικές μας για την καθιέρωση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030. Μια στρατηγική που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη του ναυτικού και θαλάσσιου τουρισμού, μέσω της ανάπτυξης των μαρίνων κατά μήκος της ακτογραμμής μας και την αδειοδότηση χώρων ελλιμενισμού για απλά και υπερσύγχρονα σκάφη, συμπλήρωσε.

Ουσιαστικά αποδεικνύουμε στη πράξη «ότι αξιοποιούμε πλήρως τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, με αυτά τα πλεονεκτήματα δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που μας επιτρέπουν να προχωρούμε σε  έργα υψηλής αξίας και ανάπτυξης, που δημιουργούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και προσελκύουν ποιοτικό τουρισμό, με επακόλουθες θετικές συνέπειες όσον αφορά στην εισροή άμεσων και έμμεσων εσόδων».