Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιράν

Τουλάχιστον 76 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Ιράν που ξέσπασαν μετά το θάνατο της 22χρονης με Κουρδική καταγωγή Μάχσα Αμίνι, κατά την κράτησή της από τη λεγόμενη αστυνομία ηθών της χώρας. 

Ο αριθμός των νεκρών δόθηκε στη δημοσιότητα από τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των Ιρανικών αρχών κάνει λόγο για 41 νεκρούς, περιλαμβανομένων μελών της αστυνομίας και καθεστωτικών παραστρατιωτικών. 

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 1.200 διαμαρτυρόμενους, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών να στέλνει αυστηρό μήνυμα στους συναδέλφους του της Δύσης. 

Συγκεκριμένα ο Χοσεϊν Αμιραμπτνολαχιάν ανέφερε ότι

Τους διαβεβαιώ ότι δε συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο στο Ιράν. Δε θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Μην παίζετε με τα αισθήματα του Ιρανικού λαού

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και τουλάχιστον 18 δημοσιογράφοι. 

Σύμφωνα την εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι

Καλούμε του κληρικούς ηγέτες του Ιράν να σεβαστούν πλήρως τα δικαιώματα της άποψης, της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Χιλιάδες συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 11 μέρες. Οι αρχές ασφαλείας αντέδρασαν ενίοτε και με πραγματικά πυρά 

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε Ιρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις των τελευταίων δέκα ημερών μέχρι και σήμερα, 898 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ συνελήφθηκαν πέραν των 1.000 Κούρδων. 

Η Ιρανική κυβέρνηση κατηγορεί τους Κούρδους του γειτονικού Ιράκ για τις διαδηλώσεις, και εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις κατά των ενόπλων δυνάμεων του κουρδικού θύλακα του Ιράκ.