Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σύγκρουση αεροδρομίων

Ταφόπλακα στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και Hermes Airports για την επέκταση των αεροδρομίων Λάρνακας Πάφου έβαλαν οι αντιδράσεις μετά τις χθεσινές αναφορές του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή. 

Σχετική, αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα το απόγευμα από κοινού τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. 

Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Μεταφορών 

Είναι με λύπη που παρατηρούμε, για μια ακόμη φορά, ότι σοβαρότατα θέματα που αφορούν την οικονομία της χώρας, που επηρεάζουν τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και λαϊκισμού. 

Στη μακροσκελή ανακοίνωση δέκα σημείων η Κυβέρνηση αντικρούει τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή εναντίον τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η διαιτησία που ήταν σε εξέλιξη για την επέκταση των αεροδρομίων αναστάληκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Hermes με στόχο την επέκταση των αεροδρομίων και την αποποίηση από πλευράς της εταιρείας, των απαιτήσεων της ενάντια στο κράτος. 

Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Μεταφορών

Λαμβάνοντας υπόψη το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί λόγω και της προεκλογικής περιόδου, τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, με ιδιαίτερη απογοήτευση ενημερώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τερματίσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη διαχειρίστρια εταιρεία Hermes τόσο για την επίτευξη συμβιβασμού για την κατασκευή της Φάσης 2 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και να αναστείλουν την εφαρμογή κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης για την περίοδο 2022-2030. 

Ως δικαίωση των ευρημάτων εξέλαβε την ανακοίνωση της κυβέρνησης η Ελεγκτική Υπηρεσία, με τον Γενικό Ελεγκτή να επιμένει στην επίθεση και να υποδεικνύει τί τα δύο Υπουργεία θα πρέπει να πράξουν. 

Στην ανακοίνωσή της, η Κυβέρνηση απορρίπτει και τις αναφορές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περί πρόδηλα παράνομης σύναψης συμβολαίου με εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων για αξιολόγηση των δεδομένων που διαπραγματεύονταν μέχρι σήμερα Κυβέρνηση και Hermes Airports.