Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τιτινα

Διάβημα με επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ετοιμάζει ο Δήμος Αμμοχώστου, με στόχο την αναίρεση της πρόσφατης απόφασης για λήξη της επιτήρησης της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου. Για το διάβημα αυτό, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση και με τον εκπρόσωπο της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου, όσο και με άλλους αξιωματούχους, προκειμένου να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της κυπριακής πλευράς, εναντίον της απόφασης.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, μετά την καθιερωμένη ενημερωτική συνάντηση που είχε ο ίδιος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, κατά την οποία, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση.

Όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να τερματίσει την επιτήρηση για την υλοποίηση της απόφασης υπέρ της Τιτίνας Λοϊζίδου και εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε στις δηλώσεις του ότι πρόκειται για μία αρνητική για την Κύπρο απόφαση και ότι πρόθεση του Δήμου Αμμοχώστου είναι να βοηθήσει την προσπάθεια εκ μέρους της κυπριακής πλευράς εναντίον της εξέλιξης αυτής για άρση της απόφασης, την οποία χαρακτήρισε άδικη. Σημείωσε ότι μέσα από την απόφαση αυτή, το ΣτΕ έδωσε στην Τουρκία «το άλλοθι για να μην τηρεί τις αποφάσεις».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου εξήγησε ότι για την ετοιμασία της επιστολής σχετικά με το θέμα, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος προτίθεται να εισηγηθεί σχετικό θέμα και στην ΚΣΣΕ. Παράλληλα, είπε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες της κυπριακής πλευράς.

«Η θέση μας ως Δήμος Αμμοχώστου είναι επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δηλαδή το θέμα δε θα λυθεί με νομικά μέσα, αλλά με πολιτικά», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί κανείς να αναγκάσει οποιονδήποτε να μην προσφύγει στο δικαστήριο, «ιδίως όταν βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και δεν έχει στήριξη από το κράτος».

Τόνισε, δε, ότι γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό και το ζήτημα της ίσης κατανομής βαρών, λέγοντας ότι «πρέπει να φαίνεται, να μην είναι στα λόγια, ώστε να μπορούμε να πούμε στον πρόσφυγα ότι υπάρχει αυτή η βοήθεια, επομένως δε χρειάζεται να προσφύγει στην επιτροπή (Σ.Σ. για αποζημιώσεις)».

Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή Προσφύγων συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η ίση κατανομή βαρών, η διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες, καθώς θέματα για τίτλους ιδιοκτησίας για υποστατικά σε τουρκοκυπριακή γη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προσφυγικά σωματεία, ιδίως όσον αφορά την κάλυψη των ενοικίων προς τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. «Πρέπει να βοηθηθούν τα προσφυγικά σωματεία και να μην έχουν την τύχη που έχουν άλλα σωματεία, γιατί αν χαθούν, θα χαθούν και οι προσφυγικές οντότητες των προσφύγων σε Λάρνακα και Λεμεσό», είπε ο κ. Ιωάννου, εξηγώντας ότι «η σύνδεση των Αμμοχωστιανών με την πόλη, ιδίως των νέων, είναι αυτά τα σωματεία».

Επαφές σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου και την παρουσίαση του θέματος εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η τελευταία ενημέρωση που είχε είναι ότι με τις παράνομες ενέργειες του ψευδοκράτους στην περιοχή, λειτουργούν οι παραλίες, ο δημόσιος κήπος και κάποια κτίρια, ενώ έχει ανοίξει και café σε ένα από τα κτίρια. «Έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως την περιοχή και αυτή η τουριστική ατραξιόν συνεχίζεται με οικονομικό όφελος για την κατεχόμενη περιοχή», σημείωσε.

Είπε, ακόμα, ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο για να εκφράσουμε τις θέσεις μας, πέρα από τη ΓΣ του ΟΗΕ. «Από εκεί και πέρα, το τι γίνεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και τις μεγάλες δυνάμεις, δε φαίνεται να επηρεάζει την Τουρκία, η οποία είναι ουδέτερη χώρα που επωφελείται της κρίσης στην Ουκρανία και προχωρά ακάθεκτη».

Σε ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις περί «αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στη συζήτηση για την απώλεια της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου. Εξήγησε ότι αν χαθεί η περίκλειστη περιοχή, για την οποία υπάρχουν ψηφίσματα, δε θα υπάρχει ούτε το υπόλοιπο 82% των δημοτικών ορίων της Αμμοχώστου, ούτε οι άλλες πόλεις, ούτε τα χωριά. «Πρέπει να παλέψουμε για να παραμείνει το στάτους κβο της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου, έτσι ώστε, με την παραμικρή ευκαιρία που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού, να μη χαθεί τίποτα σε σχέση με το εδαφικό».

Όσον αφορά το θέμα αυτό, έχουν προγραμματιστεί επαφές σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, είπε. Σημείωσε ότι η πρόσφατη συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο ήταν πολύ εποικοδομητική και σε προέκταση αυτής έχει προγραμματιστεί και εκδήλωση υπό την αιγίδα της στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία των Κύπριων Ευρωβουλευτών, για το θέμα της Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι ξεκινούν επαφές και με τους πρέσβεις των πέντε χωρών που αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πρώτη προγραμματισμένη τη συνάντηση με την Γαλλίδα Πρέσβη την ερχόμενη εβδομάδα.

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι οι κινήσεις αυτές «είναι μία μικρή σταγόνα στην όλη προσπάθεια που γίνεται» και πρόσθεσε ότι, αν και δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα για το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, «θα πρέπει και την τελευταία ελπίδα που έχουμε να την παλέψουμε».

Σε δικές του δηλώσεις για τη συνάντηση με τον Δήμο Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι ενημερώθηκαν τα μέλη του σώματος από τον Δήμαρχο για τις περαιτέρω ενέργειες γύρω από την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ενόψει και της συνάντησης με εμπλεκόμενους φορείς στη Λάρνακα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε ότι θα παραμείνουν σε επαφή για το θέμα με τον Δήμο.

Πανηγυρίζουν στα Κατεχόμενα

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένα αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο για το περιουσιακό, δήλωσε η «πρόεδρος» της «επιτροπής», Νοβμπέρ Φερίτ Βεχτσί σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, υποστηρίζοντας ότι αν κι αυτή η απόφαση «ελήφθη πολύ αργά, είναι μια θετική απόφαση για την τδβκ» - εννοώντας το ψευδοκράτος - «και την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η κ. Βεχτσί μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή, υπενθύμισε ότι η «επιτροπή» ιδρύθηκε το 2005 μετά την απόφαση για την υπόθεση Ξενίδη – Αρέστη στο ΕΔΑΔ και ενεργοποιήθηκε το 2006. Αναγνωρίσθηκε, είπε, από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό ένδικο μέσο, έχει ιδρυθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο «νόμος» που διέπει την «επιτροπή» έγινε αποδεκτός και αναγνωρίσθηκε επίσης από το ΕΔΑΔ.

Μέχρι την υπόθεση Δημόπουλος, συνέχισε, η «επιτροπή» θεωρούνταν από το ΕΔΑΔ αποτελεσματικό ένδικο μέσο, σημειώνοντας ότι η «επιτροπή» αποτελείται από 7 μέλη, δύο από τα οποία είναι ξένοι. Κάθε Πέμπτη, ανέφερε, εξετάζουν περίπου 20 φακέλους υποθέσεων αιτήσεων Ε/κ και προσπαθούν να καταλήγουν σε φιλικό διακανονισμό. Εάν όχι, είπε, τότε πάνε «δικαστικώς».

Τον τελευταίο χρόνο, ανέφερε η κ. Βεχτσί, έχουν διεξέλθει 140 φακέλων, δύο εκ των οποίων κατέληξαν σε επιστροφή της περιουσίας, ενώ δεν υπήρξε κατάληξη σε ανταλλαγή.

Από την ίδρυση της «επιτροπής», είπε, έχουν γίνει συνολικά 7.159 αιτήσεις, οι 1366 κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό και οι 34 σε ακρόαση. Η «επιτροπή», συνέχισε, μέχρι σήμερα αποφάσισε να αποζημιώσει 1169 άτομα για την αξία των περιουσιών τους, κατέληξε σε επιστροφή της περιουσίας τους για 4 αιτήσεις, ανταλλαγή-αποζημίωση για 2 αιτήσεις και επιστροφή-αποζημίωση για 8 αιτήσεις. Για μία αίτηση, αποφασίστηκε επιστροφή της περιουσίας μετά την λύση του Κυπριακού.

Η κ. Βεχτσί υποστήριξε ότι η «ε/κ διοίκηση» - όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – δεν επιθυμεί την προσφυγή των Ε/κ στην «επιτροπή» και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εμποδίσει κάτι τέτοιο.

Κατά την ίδια, ο λόγος για τον οποίο η εποπτεία της υπόθεσης Λοϊζίδου από το ΕΔΑΔ επιμηκύνθηκε τόσο, είναι εξαιτίας της στήριξης που είχε η ε/κ πλευρά από άλλες χώρες.

Η «ε/κ διοίκηση», όπως συνέχισε να αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε ανάγαγει σε πιλοτική την υπόθεση Λοϊζίδου στο ΕΔΑΔ και παρ’ ότι ήταν ατομική η προσφυγή από πίσω της ήταν η ηγεσία των Ε/κ, υποστήριξε.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι εφόσον η Τουρκία το 2003 αποζημίωσε την κ. Λοϊζίδου, η περιουσία της περνά στο ψευδοκράτος, σύμφωνα με το «νόμο» της «επιτροπής». Η Τιτίνα Λοϊζίδου, συνέχισε, το 2005 ζήτησε την επιστροφή της περιουσίας της και απέρριψε την προσφυγή στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» , παρά την υπόδειξη του ΕΔΑΔ.

Από το 2003 που η Τουρκία αποζημίωσε την κ. Λοϊζίδου, πρόσθεσε, μέχρι σήμερα, την υπόθεση επέβλεπε το Συμβούλιο της Ευρώπης, ωστόσο η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να το τερματίσει αυτό, πριν λίγες ημέρες.

Υποστήριξε δε ότι με αυτή την απόφαση το ΣτΕ αναγνώρισε για ακόμη μια φορά την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, κάτι που συνεχώς – είπε – αμφισβητούσε η ε/κ πλευρά. «Οι Ε/κ ζητούσαν την επιστροφή της περιουσίας της Τιτίνας Λοϊζίδου, αλλά ήξεραν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό. Και γνωρίζοντας αυτό έκαναν πολιτική εδώ και χρόνια επιμένοντας στο θέμα της επιστροφής. Το κρατούσαν στην επικαιρότητα με την διατήρηση της επίβλεψης και του ελέγχου την υπόθεσης Λοϊζίδου. Με αυτή την απόφαση (του ΣτΕ), το ΕΔΑΔ είπε ότι η πιο αποτελεσματική οδός είναι η επιστροφή, αποζημίωση και ανταλλαγή μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας» πρόσθεσε.

Η κ. Βεχτσί είπε ότι όσοι Ε/κ δεν συμφωνούν με την απόφαση που λαμβάνει η «επιτροπή» μπορούν να αποτείνονται στο «ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο» του ψευδοκράτους. Εάν κι από κει δεν μείνουν ικανοποιημένοι τότε, αφού έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα, μπορούν να πάνε στο ΕΔΑΔ. «Ωστόσο, το ΕΔΑΔ δεν θα αποφασίσει απαραίτητα υπέρ των Ε/κ» είπε.

Η κ. Βεχτσί ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις γίνονται μέσω του «υπουργείου δημοσιονομικών» του ψευδοκράτους.

Βαρώσι

Για την περιοχή του Βαρωσίου, είπε ότι στην «επιτροπή» υπάρχουν 459 αιτήσεις, εξετάζονται οι υποθέσεις που αφορούν την πιλοτική περιοχή προς άνοιγμα (περίπου το 3,5%), αναμένουν γι’ αυτές την άποψη του «υπουργείου εσωτερικών» και της «εισαγγελίας» για να ολοκληρωθεί ο φάκελος και ν’ αρχίσουν να τον συζητούν. Υποστήριξε δε ότι υπάρχει αύξηση των αιτήσεων προς την «επιτροπή» για την περιοχή του Βαρωσιού.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει γίνει καμία αίτηση από νομικής πλευράς όσον αφορά τις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ. «Πχ, όταν έρθει μια αίτηση Ε/κ και υπάρχει ισχυρισμός για δικαίωμα και του ΕΒΚΑΦ, η αίτηση έρχεται σε εμάς. Εμείς για να πάρουμε μια απόφαση τόσο για την αίτηση όσο και για τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ, εξετάζουμε την αίτηση του ΕΒΚΑΦ, το οποίο εμπλέκουμε ως μέρος. Τον περασμένο Οκτώβριο κάναμε μια ακρόαση εμπλέκοντας ως μέρος το ΕΒΚΑΦ. Ο φάκελος δεν έχει συζητηθεί ακόμα αλλά το ΕΒΚΑΦ είναι μέρος. Σε περίπτωση που αποδειχθεί (το δικαίωμα του ΕΒΚΑΦ) μπορεί να εμπλακεί και το ΕΒΚΑΦ».

Η κ. Βεχτσί ζήτησε από όλους να στηρίξουν την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική τόσο για το ψευδοκράτος, όσο και για την Τουρκία.