Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φροντιστήρια

Χιλιάδες τα παράνομα φροντιστήρια που λειτουργούν στην Κύπρο τα οποία διαφεύγουν τον φόρο βγάζοντας εκατομμύρια ευρώ καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, καλώντας τις αρχές να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους για πάταξη του φαινομένου. 

Με φόντο τις καταγγελίες παρενέβη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, Ηρόδοτος Νεοφύτου, ο οποίος επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται χρόνια. 

Τόνισε δε ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαφεύγουν του ΦΠΑ και λειτουργούν σε βάρος όχι μόνο του κράτους αλλά των παιδιών και των γονέων τους. «Όπως είναι τα πράγματα τώρα κάποιος ενθαρρύνεται να είναι παράνομος παρά νόμιμος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Προέβη στην εκτίμηση ότι σήμερα πάνω από 7000 χιλιάδες παράνομα φροντιστήρια λειτουργούν στην Κύπρο,  «σε κάθε γειτονιά θα έχει ένα νόμιμο και ίσως 4-5 παράνομα φροντιστήρια».

Σημείωσε δε ότι «το παράδοξο είναι ότι έχουμε ενώπιον μας όλα τα στοιχεία και τον περασμένο Νοέμβριο κάναμε συνεδρία στο Αρχηγείο για να μεταφέρουμε την τραγικότητα της κατάστασης, στην συνάντηση συμφωνήθηκε ότι για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα η όποια διερεύνηση των καταγγελιών, που κατά διαστήματα προβαίνει ο ΣΙΦΚ, θα πρέπει να παραδίδεται η καταγγελία ιδιοχείρως στο Αρχηγείο Αστυνομίας, σε συγκεκριμένο άτομο». 

Έκτοτε κατά τα λεγόμενα του κ. Νεοφύτου έχει παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος και το φαινόμενο ακόμα παρατηρείται. 
Εξού και προχώρησαν στην αποστολή επιστολής στον Αρχηγό της Αστυνομίας, με την οποία ζητούν τη συμβολή και την άμεση βοήθεια της Αστυνομίας για πάταξη του φαινομένου.

Το κράτος να αναλάβει της ευθύνες του 

Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του διαμήνυσε ο κ. Νεοφύτου τονίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας ως το αρμόδιο πρέπει να λάβει τα μέτρα του, η Αστυνομία που πρέπει να επιβάλει την τάξη, το Υπουργείο Υγείας γιατί εδώ μιλάμε για προστασία του παιδιού, το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί λειτουργεί κάτι χωρίς τις πολεοδομικές προδιαγραφές καθώς και ο Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, είναι πολλές οι υπηρεσίες που πρέπει να εμπλακούν».