Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Γιατί είναι σημαντικό η οικογένεια να παραλάβει το πόρισμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτοιμη να εξασφαλίσει το πόρισμα των ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου με κάθε δυνατό τρόπο, εμφανίζεται η οικογένεια του Θανάση Νικολάου. Αυτό τουλάχιστον διαμήνυσε με παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο δικηγόρος της οικογένειας, Λουκής Λουκαϊδης.

Η οικογένεια έχει κληθεί στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για να ενημερωθεί αναφορικά με τα ευρήματα του πορίσματος, αλλά όχι για να δει αυτούσιο το πόρισμα, γεγονός που δεν αφήνει ικανοποιημένους τους γονείς του αδικοχαμένου Θανάση Νικολάου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η οικογένεια έχει δώσει δεκαήμερη προθεσμία από την ημέρα παράδοσης του πορίσματος και όταν αυτή λήξει θα μελετήσει τα επόμενα της βήματα, με στόχο να πιάσει στα χέρια της τα ευρήματα που αφορούν στη δολοφονία του Θανάση Νικολάου.

«Δεν μας το δείχνουν, ούτε μας το δίνουν. Δεν μας ικανοποιεί να μας ενημερώσουν, θέλουμε αυτούσιο το πόρισμα, να το μελετήσουμε, να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα», είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Υπογράμμισε ότι η οικογένεια δεν θα δεχθεί αυτή την υποταγή, εξάλλου, όπως ανέφερε, το πόρισμα προέκυψε μετά από δική τους πρωτοβουλία.

«Θα βρούμε τρόπο να εξασφαλίσουμε το πόρισμα», διαβεβαίωσε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Γιατί είναι σημαντικό το πόρισμα να δοθεί στην οικογένεια

Το κατά πόσο θα δοθεί το πόρισμα στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κύπρου, εναπόκειται στη διακριτική εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος όρισε ποινικό ανακριτή.

Σύμφωνα με τον νομικό, Κρις Τριανταφυλλίδη, υπάρχουν και κάποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες ακολουθούν άλλη φιλοσοφία.

Κατά την άποψη όμως του κ. Τριανταφυλλίδη, ανεξάρτητα του γεγονότος ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει τη διακριτική εξουσία, πρέπει το πόρισμα να δοθεί στη δημοσιότητα για να ικανοποιηθεί ηθικά η μητέρα που για 17 χρόνια προσπαθούσε να υψώσει ανάστημα έναντι της πολιτείας και άλλων παραγόντων που έλεγαν ότι το παιδί της αυτοκτόνησε.

Δύο διαφορετικές έρευνες

Για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου προκύπτει πλέον η ανάγκη για δύο διαφορετικές έρευνες. Η μία αφορά στο ποιος δολοφόνησε τον νεαρό και η άλλη αφορά στο ποιοι διερεύνησαν την υπόθεση και γιατί οδηγήθηκαν στην εγκληματική απόφαση της αυτοκτονίας.

«Και από τα δύο προκύπτουν σοβαρά ποινικά αδικήματα που πρέπει να εξεταστούν», τόνισε ο Κρις Τριανταφυλλίδης.

Πάντως, σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας δεν παραδώσει τελικά το πόρισμα στην οικογένεια, αυτή πρέπει να κινηθεί νομικά μέσω δικαστηρίου ώστε να εξασφαλίσει σχετικό διάταγμα και να μπορέσει να παραλάβει το πόρισμα.

Ο Κρις Τριανταφυλλίδης απάντησε με πόνο ψυχής και στο βασανιστικό ερώτημα, κατά πόσο θα έβγαινε στο φως η αλήθεια για την υπόθεση του Θανάση εάν η μητέρα του δεν έδινε αγώνα όλα αυτά τα χρόνια.

«Είναι η μητέρα που ύψωσε ανάστημα και δεν πίστεψε ότι αυτοκτόνησε το παιδί της που έφερε την αλήθεια στο προσκήνιο και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει η κοινωνία να μάθει τι έγινε και να δημοσιευθεί το πόρισμα», δήλωσε, ενώ έκανε λόγο και για μια εμπιστοσύνη από πλευράς κοινωνίας που χάθηκε και αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ξανά κτιστεί.