Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυνηγος

Η Υπηρεσία Θήρας προέβη τις τελευταίες μέρες σε τέσσερις καταγγελίες για παράνομο κυνήγι απαγορευμένων ειδών στη λίμνη Σόρος στο Μενεού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Πέτρος Αναγιωτός.

Ο κ. Αναγιωτός μίλησε στο ΚΥΠΕ με αφορμή ανακοίνωση Τύπου των οργανώσεων BirdLife Cyprus και CABS (Committee Against Bird Slaughter) για παράνομη θανάτωση πουλιών.

«Γίνονται συνεχείς περιπολίες στην περιοχή και η εποπτεία είναι συνεχής. Γίνονται έλεγχοι και τις τελευταίες μέρες είχαμε τέσσερις υποθέσεις», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αναγιωτός. Επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Διευκρίνισε επίσης πως εκείνο που απαγορεύεται είναι το κυνήγι προστατευόμενων ειδών και όχι το κυνήγι γενικότερα.

Τι λένε οι οργανώσεις

Οι δύο οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι μέχρι στιγμής, μόνο τον Σεπτέμβριο, εθελοντές και μέλη του προσωπικού τους εντόπισαν σκοτωμένα πολλά προστατευόμενα και μη-θηρεύσιμα είδη πουλιών, όπως η Κράγκα, ο Μελισσοφάγος, ο Κλωρκός, το Δεντροφάλκονο και ο Σκορταλλός. «Όπως κατέδειξαν οι ακτινογραφίες, όλα τα πουλιά είχαν πυροβοληθεί», αναφέρουν.

Σημειώνουν πως πρόσφατα περιστατικά παράνομης θανάτωσης δεκάδων μελισσοφάγων, χελιδονιών και άλλων προστατευόμενων ειδών «προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή» και ότι «παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες στις αρχές, το πρόβλημα παραμένει».

Καταγγέλλουν επίσης πως την περασμένη Κυριακή το πρωί, μόνο ένα περίπολο της αρμόδιας αρχής ήταν ενεργό σε ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και Λάρνακας, το οποίο έπρεπε να καλύψει περίπου 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και να επιβλέπει χιλιάδες κυνηγούς στην ύπαιθρο.