Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δανος

Διαστημόπλοιο της NASA, της υπηρεσίας διαστήματος των ΗΠΑ, οδηγήθηκε εσκεμμένα πάνω σε αστεροειδή με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου αποστολής με σκοπό η ανθρωπότητα να μάθει πώς θα προστατευτεί από μια δυνητική μελλοντική υπαρξιακή.
 

Ήταν γύρω στις 02:14 (ώρα Κύπρου) σήμερα τα ξημερώματα όταν το σκάφος-καμικάζι, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή, την στιγμή που προβλέφθηκε από τους επιστήμονες. Το πείραμα πέτυχε και άνοιξε νέο δρόμο για διαχείριση μια εξωτερικής για τον πλανήτη μας απειλή.

«Ένα καινούριο όπλο για τον άνθρωπο»

Για μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα έκανε λόγο σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός.

Όπως εξήγησε, με αυτή την επιτυχή προσπάθεια πλέον «το ανθρώπινο είδος έχει στη διάθεση του ένα καινούριο όπλο, μια καινούρια δυνατότητα ώστε να μπορεί να αναχαιτίσει αστεροειδείς ώστε να μην έχουμε την μοίρα άλλων ειδών όπως οι δεινόσαυροι που εξαλείφθηκαν από ένα αστεροειδή». Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος για κανένα αστεροειδή αλλά η προσπάθεια αυτή έγινε για σκοπούς ετοιμότητας.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια στέφθηκε πλήρως με επιτυχία και όπως δήλωσε η NASA, η πρώτη προσπάθεια της ανθρωπότητας για πλανητική άμυνα έγινε πραγματικότητα. «Ανοίγει τώρα ένα νέο κεφάλαιο, μια νέα εποχή για τον πλανήτη ότι μπορούμε πλέον να αμυνθούμε εναντίον αστεροειδών», σημείωσε.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο κ. Δανός υπογράμμισε ότι  η NASA θα αρχίσει να παρατηρεί τον συγκεκριμένο αστεροειδή και από το διάστημα με τα τηλεσκόπια αλλά και από το έδαφος με ειδικά τηλεσκόπια που έχει θέσει σε λειτουργία για αυτόν τον σκοπό «για να δούμε αν έχει πραγματικά μετατοπιστεί και πόσο ώστε να ξέρουμε πως θα κινηθούμε σε περίπτωση που πραγματικά υπάρχει κίνδυνος». 

Καταλήγοντας,  αναφέρθηκε και στην σημασία της αποστολής Artemis της NASA στο φεγγάρι όπου αναμένεται η επιστροφή των αστροναυτών, όπως σημείωσε ο κ. Δανός πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της NASA μετά το 1960-1970  να πάει στο φεγγάρι.