Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ολι

Συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και εκατοντάδων διαδηλωτών σημειώθηκαν την Κυριακή στο Λονδίνο, καθώς έγιναν απόπειρες επίθεσης κατά της πρεσβείας του Ιράν και ισλαμικών κέντρων με αφορμή το θάνατο της Μάχσα Αμινί. Η Μητροπολιτική Αστυνομία έθεσε σε ισχύ την Κυριακή το βράδυ 48ωρη απαγόρευση συναθροίσεων έξω από την πρεσβεία του Ιράν.

Ο θάνατος της 22χρονης ενώ τελούσε υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές για τον τρόπο που φορούσε τη χιτζάμπ έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις και επεισόδια στο Ιράν.

Σε συνέντευξή του στο Sky News ο ξάδερφος του θύματος Ερφάν Μορτεζαέι είπε πως η Μάχσα «βασανίστηκε και εξευτελίστηκε» πριν από το θάνατό της.

Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν στο δυτικό Λονδίνο, στη νότια πλευρά του Hyde Park, καθώς οι διαδηλωτές επιχείρησαν να βανδαλίσουν το κτίριο ή να εισέλθουν σε αυτό. 

Φωνάζοντας το σύνθημα «Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία» προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό προστασίας της πρεσβείας. Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο σημείο αυτό είτε από την πάλη με τους διαδηλωτές είτε από την εκτόξευση αντικειμένων, όπως μπουκάλια και πέτρες.

Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη βορειοανατολική γωνία του πάρκου, στο Marble Arch, και έπειτα στην περιοχή Maida Vale, όπου στεγάζεται το Ισλαμικό Κέντρο Αγγλίας. Συμπλοκές σημειώθηκαν και στο κοντινό Ισλαμικό Κέντρο του Kilburn.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν αστυνομικοί, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται με κατάγματα ή άλλα τραύματα.

Συνολικά 12 διαδηλωτές συνελήφθησαν για βίαιη διατάραξη της δημόσιας τάξης. 

Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει θέσει σε ισχύ από το βράδυ της Κυριακής 48ωρη απαγόρευση συναθροίσεων έξω από την πρεσβεία του Ιράν.

Το στέλεχος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κάρεν Φίντλεϊ ανέφερε ότι «σεβόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται ειρηνικά και πάντα συνεργαζόμαστε με τους διοργανωτές για να το καταστήσουμε αυτό δυνατό, αλλά δε θα ανεχθούμε απρόκλητες επιθέσεις κατά αστυνομικών όπως είδαμε σήμερα ή διαδηλώσεις που κάνουν άλλες κοινότητες να μην αισθάνονται ασφαλείς».

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε την Κυριακή τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη Σάιμον Σέρκλιφ για να δώσει εξηγήσεις για την «εχθρική ατμόσφαιρα» που όπως καταγγέλλει η Τεχεράνη έχουν δημιουργήσει μέσα ενημέρωσης για την ομιλούσα φαρσί κοινότητα του Λονδίνου.

Διαδηλώσεις για το θάνατο της Μάχσα Αμινί έχουν γίνει και σε διάφορες άλλες χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ.