Τηλεόραση Ραδιόφωνο
0

Το κεντρικό πολιτικό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής στην Ιταλία είναι και «με τη βούλα» η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο κατέκτησε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλόγες της Κυριακής οδηγώντας τον συνασπισμό στον οποίο ανήκε - μαζί με τα κόμματα των Ματέο Σαλβίνι και Σίβλιο Μπερλουσκόνι - στην πρώτη θέση.

Όπως αναφέρουν αναλυτές κομβικό σημείο για την νίκη της Μελόνι και την άνοδο των ποσοστών του κόμματός της από το 4% του 2018 στο 26% μετά από τέσσερα χρόνια, ήταν η απόφασή της να «μαλακώσει» την ακραία ρητορική της.

Βίντεο, ωστόσο, που ανασύρθηκαν στα social media από τις προηγούμενες παρουσίες της νέας ισχυρής κυρίας της ιταλικής πολιτικής σκηνής σε τηλεοπτικά πλατό και όχι μόνο, δείχνουν ότι η Τζόρτζια Μελόνι είναι μια οξύθυμη πολιτικός, η οποία δεν διστάζει να βάλει τις φωνές, να χειρονομήσει έντονα, να κουνήσει χαρτιά και να βγει εκτός εαυτού.


Κάπως έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί εξάλλου ότι η Μελόνι στην υποτίθεται πιο σημαντική στιγμή της πολιτικής της καριέρας, το βράδυ, δηλαδή, στο οποίο οι κάλπες θα την αναδείκνυαν στη θέση της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην Ιταλία, φωτογραφήθηκε με δύο... πεπόνια στα στήθη της αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

«Τα είπα όλα» έγραψε στη λεζάντα του βίντεο η Μελόνι επιχειρώντας να κάνει ένα λογοπαίγνιο με το επίθετό της και την λέξη «meloni», η οποία στην αργκό μεταφράζεται ως «γυναικεία στήθη».


Η Τζόρτζια Μελόνι, εξάλλου, το 1996 και σε ηλικία 19 ετών είχε μιλήσει στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα Soir 3 για τον Μπενίτο Μουσολίνι και τον είχε χαρακτηρίσει «καλό πολιτικό». «Αυτό σημαίνει πως ό,τι έκανε, το έκανε για την Ιταλία. Αυτό δεν το βρίσκουμε στους πολιτικούς που είχαμε τα τελευταία 50 χρόνια» είχε πει τότε η Μελόνι η οποία είχε αυτοσυστηθεί ως «μια πολύ δραστήρια αγωνίστρια της Εθνικής Συμμαχίας που υιοθετεί νεοφασιστικές ιδέες».

Στην πραγματικότητα, η Μελόνι είναι παιδί του νοσταλγικού για τον φασισμό ιδεολογικού ρεύματος που εμφανίστηκε στην Ιταλία, μετά από την πολύχρονη και ταραχώδη κυριαρχία της Ακροαριστεράς στη νεολαία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Όταν η νεαρή Τζόρτζια άρχισε να βλέπει την πολιτική της δράση όχι με τα μάτια της νεαρής ακτιβίστριας, αλλά με τα μάτια της αυριανής επαγγελματία πολιτικού, φρόντισε να μετακινηθεί σε έστω και ελαφρώς πιο μετριοπαθείς θέσεις για να διευρύνει το ακροατήριό της.

Έτσι, η Τζόρτζια Μελόνι δεν διστάζει πια να αρνηθεί την οποιαδήποτε ιδεολογική συγγένεια, χαρακτηρίζοντας ανόητους, όσους υπονοούν το αντίθετο. «Μα φυσικά ο Μουσολίνι έκανε κακό στην Ιταλία. Θέλει και ερώτημα;» δήλωσε πρόσφατα. Φημίζεται, άλλωστε, για τον πολιτικό χαμαιλεοντισμό της, αν και η ιδιότητα αυτή είναι κοινή στο πολιτικό προσωπικό της Ιταλίας κι όχι μόνο.

Οι αντίπαλοί της τής αποδίδουν «κυνική υποκρισία», αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι τι λένε γι’ αυτήν οι ψηφοφόροι, ένα μεγάλο τμήμα των οποίων έχει στραφεί για τα καλά υπέρ του κόμματός της «Αδελφοί της Ιταλίας». Δεν είναι τυχαίο ότι το 2012, η Μελόνι ζητούσε η Ιταλία να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τις Βρυξέλλες, αν και οραματίζεται μία άλλη Ευρώπη.

Πηγή: protothema.gr