Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος γεωργιας κωστας καδης

Η κατάσταση της γεωργικής παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού στην Ουκρανία  είναι ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, και στο οποίο την Κύπρο εκπροσωπεί ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Στη συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία θα γίνει το απόγευμα και την οποία θα απασχολήσει και η εφαρμογή διόδων μεταφοράς προς την ΕΕ, θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός Υπουργός Γεωργικής Πολιτικής Μίκολα Σόλσκι.

Στην ατζέντα των Υπουργών Γεωργίας βρίσκεται επίσης πρόταση Κανονισμού για την αειφόρο χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η προστασία των ευπαθών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, οι γεωργικές πτυχές της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, οι προκλήσεις στον γεωργικό τομέα που προκαλεί η αύξηση των μεγάλων σαρκοφάγων στην ΕΕ, η σημερινή κατάσταση όσον αφορά την αλίευση χελιών και η χρήση προσωρινών μέτρων στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια γεύματος ζητήματα που αφορούν τους ισχύοντες κανόνες επισήμανσης των τροφίμων στην ΕΕ και την ανάγκη βελτίωσής τους.

Μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται θέματα αλιείας ενόψει του 2023, ιδιαίτερα σε σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές που η ΕΕ μοιράζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τις ετήσιες διαβουλεύσεις με τη Νορβηγία και άλλες χώρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση Τύπου, ο κ. Καδής θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.