Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξη

Οι σχέσεις μεταξύ ορισμένων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρητικά είναι ενωμένα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι τόσο τεταμένες που αρνούνται ακόμη και να… πιουν τσάι μαζί, επισημαίνουν οι Financial Times, σε μια περίοδο που -με βάση τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία και στην πολιτική της Τουρκίας– οι περισσότεροι πολιτικοί αλλά και αναλυτές θεωρούν σίγουρη την ήττα του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται τον Ιούνιο του 2023.

Η δημοσιογράφος των Financial Times φέρνει ως παράδειγμα το εξής: Η Μεράλ Ακσενέρ, η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (Iyi Parti), δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν θα καθίσει ποτέ στο ίδιο τραπέζι» με το φιλοκουρδικό και αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Ενα ανώτερο στέλεχος του HDP τής απάντησε ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία – τα μέλη του HDP, είπε, «δεν πίνουν τσάι στο ίδιο τεϊοποτείο με την Ακσενέρ».

Κατόπιν, τα κυβερνητικά media έκαναν λόγο για ρήγματα σε μία συμμαχία που θεωρείται ιδανική για να εκδιώξει τον άνθρωπο που κυβερνά την Τουρκία σχεδόν επί 20 χρόνια». 

Η ευκαιρία της αντιπολίτευσης

Ο Ερντογάν έχει επηρεαστεί από τη δημοσκοπική κατρακύλα, καθώς οι ψηφοφόροι αντιδρούν στον υψηλό πληθωρισμό, την κατάρρευση της αξίας της λίρας και τη δύσκολη καθημερινότητα.

Οι εκλογές του Ιουνίου του 2023 είναι μία καλή ευκαιρία για την τουρκική αντιπολίτευση. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέλαβαν τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων μετά την παρουσίαση κοινών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές του 2019 και τώρα βλέπουν ότι μπορούν να ανατρέψουν τον τούρκο πρόεδρο.

Λένε, δε, ότι θέλουν να διορθώσουν τη ζημιά που προκάλεσε ο Ερντογάν στην οικονομία και να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες που έχει διαβρώσει.

Η πιο πρόσφατη διαμάχη, η οποία προκλήθηκε από διαφωνία σχετικά με τη σύνθεση μιας μετα-Ερντογάν εποχής, έφερε στην επιφάνεια βαθύτερες διαφωνίες αλλά και την πιο ουσιαστική: δεν έχει αποφασισθεί ακόμη ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος που θα επιλεγεί για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν στην προεδρική κούρσα.

Πολεμικό κλίμα

Φυσικά, οι διαφωνίες της Ακσενέρ δεν εντοπίζονται μόνο στις κόντρες της με το HDP. Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί και στις σχέσεις του «Iyi» με το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), «ένα παλαιό κοσμικό κόμμα, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης».

«Νομίζω ότι το κόμμα İYİ χρησιμοποίησε [αυτό] ως δικαιολογία για να αντιμετωπίσει έμμεσα το CHP, κάτι που ήθελε να κάνει εδώ και καιρό» δήλωσε ο Berk Esen, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sabancı της Κωνσταντινούπολης. «Υπήρχαν ήδη ρήγματα εντός του συνασπισμού. Αυτό ήταν ένα βολικό θέμα για να το χρησιμοποιήσει [το] κόμμα İYİ προκειμένου να ταράξει τα νερά».

Το εθνικιστικό κόμμα της Ακσενέρ ιδρύθηκε το 2018. Ενώ οι δύο ηγέτες αυτών των κομμάτων έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν, υπάρχουν βαθιές και αυξανόμενες ρήξεις σχετικά με τη στρατηγική για την επερχόμενη ψηφοφορία. Η μεγαλύτερη πηγή έντασης είναι η ζύμωση για τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Πού εδράζεται η κόντρα

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο 73χρονος Κιλιτσντάρογλου είναι αποφασισμένος να συμμετάσχει ο ίδιος στην προεδρική κούρσα, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι λιγότερο πιθανό να κερδίσει τον Ερντογάν απ’ ό,τι άλλοι υποψήφιοι.

Η Ακσενέρ από την πλευρά της, η οποία δεν θέλει να είναι υποψήφια, θα προτιμούσε τον Μανσούρ Γιαβάς, τον δημοφιλή δήμαρχο της Αγκυρας, τον οποίο όμως δεν θέλει ο Κιλιτσντάρογλου.

Τα στελέχη του Ιyi φοβούνται και ότι ο Κιλιτσντάρογλου κάνει παρασκηνιακές συμφωνίες με μικρότερα κόμματα όπως το Deva, του οποίου ηγείται ο Αλί Μπαμπατζάν, υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση του Ερντογάν, με σκοπό να στηριχθεί η δική του υποψηφιότητα.

Ο Μπουλέντ Κούτσογλου, βουλευτής και στενός σύμμαχος του Κιλιτσντάρογλου, προειδοποίησε προσφάτως ότι αν τα άλλα κόμματα επιμείνουν στη θέση τους, δηλαδή να αντιτάσσονται στην υποψηφιότητα του ηγέτη του CHP, τότε η συμμαχία της αντιπολίτευσης «θα καταρρεύσει».

Πάντως, παράγοντες του HDP και του Iyi δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν στον δικό τους υποψήφιο για τον πρώτο γύρο της προεδρικής κούρσας και, κατόπιν, να ενωθούν πίσω από έναν κοινό υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.

«Οι αναλυτές θεωρούν ότι τέτοια λύση είναι επικίνδυνη εξαιτίας της προεκλογικής φθοράς που οι αντίπαλοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλον, ενώ ο Ερντογάν θα μπορούσε να καταφύγει σε νοθεία ή σε άλλες παρατυπίες στον δεύτερο γύρο που για αυτόν θα έχει χαρακτήρα ζωής ή θανάτου» επισημαίνουν οι Financial Times.

Ενώ απέχουμε από το σημείο της οριστικής κατάρρευσης του αντι-Ερντογάν μετώπου, οι εντάσεις έχουν αναδείξει τις προκλήσεις για μια συμμαχία που περιλαμβάνει Κούρδους και Τούρκους, κοσμικούς και συντηρητικούς, αριστερούς και δεξιούς. Στην Τουρκία, όμως, αυτά είναι ιστορικά καθορισμένα, πολύ ισχυρά ρήγματα. Και ο Ερντογάν είναι καλός στο να τα χρησιμοποιεί» καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: in.gr