Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέφη Δράκου φεστιβάλ Αγίας Νάπας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας ενισχύει την εξωστρέφεια του τόπου μας ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, η οποία τόνισε, σε χαιρετισμό της κατά την έναρξη του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, πως μέσα από τις εικόνες και τις εμπειρίες που παίρνουν μαζί τους οι ξένοι τουρίστες, τα χρώματα, οι μυρωδιές, τα ήθη και οι ιστορίες των ανθρώπων του τόπου μας ξεπερνούν τα σύνορα του μικρού νησιού μας και προβάλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κεντρική πλατεία Αγίας Νάπας στην παρουσία επίσης του Δημάρχου Αγίας Νάπα Χρίστου Ζαννέττου, του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου και πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Το φεστιβάλ άρχισε με παρέλαση συγκροτημάτων από όλους τους Δήμους και κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου μαζί με την Φιλαρμονική της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου. H Φιλαρμονική της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου παιάνιζε εμβατήρια κοντά στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης συνεχάρη τον Δήμο Αγίας Νάπας, ο οποίος συνεχίζει όπως ανέφερε, «ακούραστα για 38 ολόκληρα χρόνια να προσφέρει την ευκαιρία στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες να συμμετέχουν στην πολιτιστική αυτή γιορτή που διοργανώνεται με φόντο το ιστορικό μεσαιωνικό μοναστήρι της Αγίας Νάπας. Μία γιορτή της οποίας ο σπόρος έπεσε το 1985 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού με στόχο να δώσει την ευκαιρία στους ντόπιους και τους ξένους τουρίστες να ανταμώσουν, και που πλέον έγινε θεσμός".

Η κα. Δράκου ανέφερε πως «μέσα από το φεστιβάλ οι επισκέπτες ενός από τα πλέον τουριστικά μέρη της χώρας μας, μπορούν να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν, αλλά μπορούν και να γνωρίσουν την Κύπρο μας μέσα από έναν άλλο φακό στον οποίο πρωταγωνιστικής είναι η καλλιτεχνική δημιουργία".

Παράλληλα, είπε, «η πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση, εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, ενισχύει την εξωστρέφεια του τόπου μας, καθώς μέσα από τις εικόνες και τις εμπειρίες που παίρνουν μαζί τους οι ξένοι τουρίστες που φιλοξενούμε, τα χρώματα, οι μυρωδιές, τα ήθη και οι ιστορίες των ανθρώπων του τόπου μας ξεπερνούν τα σύνορα του μικρού νησιού μας και προβάλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, πως «το φεστιβάλ προβάλλει από τη μια σημαντικούς δημιουργούς, ερμηνευτές και καλλιτέχνες της Κύπρου και από την άλλη αναβιώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που σφράγισαν τη φυσιογνωμία των ανθρώπων της, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της παράδοσής μας για την οποία όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι».

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου, ανέφερε πως «η ιστορία του Φεστιβάλ Αγίας Νάπας είναι γοητευτική και άκρως διδακτική. Αποτελεί επιχείρημα για όσους θελήσουν να οραματιστούν τη σύνδεση τουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικού προϊόντος. Αποδεικνύει πως έστω και ένας συγκεκριμένος χώρος αρκεί για να προκαλέσει μια καταλυτική αλλαγή στην καλλιέργεια της ευρύτερης κοινωνίας ανέφερε ο κ. Ζαννέττου.

Σημείωσε πως "φιλοσοφία της διοργάνωσης ήταν και είναι η γνωριμία και άμεση επαφή των ντόπιων με τους ξένους τουρίστες, η ανάμειξη του ξένου στοιχείου με το τοπικό μέσα από δράσεις που αντικατοπτρίζουν τις ιστορικές, πολιτιστικές και γεωργικές παραδόσεις της Αγίας Νάπας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου προβάλλοντας ταυτόχρονα τη κυπριακή φιλοξενία».

Επισήμανε πως «η Αγία Νάπα θυμίζει στους παλαιότερους και ενημερώνει τους νεότερους ότι ξεκίνησε ως ένα μικρό ψαροχώρι που ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων της και είχε σχέση με την αγροτική ζωή. Μετά την τουρκική εισβολή της Κύπρου αξιοποιήθηκε για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης τότε οικονομίας μέσω του τουρισμού".

Δυστυχώς, πρόσθεσε, "λόγω των τότε συνθηκών βίωσε μια απότομη και χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό ανάπτυξη αλλά κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο γνωστά και καλύτερα ευρωπαϊκά τουριστικά θέρετρα, ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της Μεσογείου και ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για την χώρα μας».

«Το ταξίδι στην Αγία Νάπα γίνεται ακόμα πιο μαγευτικό όταν συνδυάζεται με ταξίδι στον πολιτισμό και τις τέχνες, με διαδρομές γεμάτες μουσικές νότες, θεατρική έκφραση, εκθέσεις, κουλτούρα και πολιτισμό. Ημέρες αφιερωμένες στην μουσική, στον χορό, στο θέατρο, στις εικαστικές τέχνες και την παράδοση που τοποθετούν την Αγία Νάπα στον διεθνή καλλιτεχνικό και εμπορικό χάρτη», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία απόψε στις 21:00 με συναυλία με την Γλυκερία, υπό τον τίτλο "Νύχτα για τραγούδι".