Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πι

Δεκάδες πολίτες μαζεύτηκαν το μεσημέρι της Κυριακής έξω από την ιρανική πρεσβεία, στη Λευκωσία, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες του Ιράν.

Κρατώντας πλακάτ και πινακίδες με συνθήματα στην ιρανική, αγγλική και ελληνική γλώσσα και φωτογραφίες της Μαχσά Αμινί, οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα όπως «Γίνε η φωνή του Ιράν», «Ελευθερία στο Ιράν», «Βοηθήστε τις γυναίκες του Ιράν», «Κάτω η πατριαρχία» και «Δεν υπάρχει διαδίκτυο στο Ιράν». 
 

διαμαρτυρία Λευκωσία Ιράν

H Seagull Shahbazi εκπροσωπώντας την κοινότητα «Γυναίκες της Κύπρου» (The women of Cyprus), η οποία διοργάνωσε τη διαμαρτυρία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η εκδήλωση αφορά όλα αυτά που συμβαίνουν στο Ιράν. Εδώ και 7-8 μέρες, είπε, ο κόσμος είναι στους δρόμους και κάνει διαδηλώσεις για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, που τώρα έχει γίνει σύμβολο καθώς στο Ιράν οι άνθρωποι είναι καταπιεσμένοι, οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα, τις ξυλοκοπούν, τις δολοφονούν λόγω του ισλαμικού καθεστώτος που υπάρχει εκεί, συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία στο Ιράν και οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «στις διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν, σκοτώνουν πάρα πολύ κόσμο. Τους έκοψαν το ίντερνετ έτσι ώστε να μη φαίνεται έξω στον κόσμο το τι πραγματικά γίνεται», συμπλήρωσε. Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι να απελευθερωθεί το Ιράν από το ισλαμικό καθεστώς, κατέληξε.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για "ανάρμοστη ενδυμασία" από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Αμινί πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη. 

Στο Ιράν συνεχίζονται οι αναταραχές, με τη χώρα να μετρά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες συλλήψεις.

Με το κύμα οργής να εξελίσσεται σε λαϊκή εξέγερση.

διαμαρτυρία Λευκωσία Ιράν

*Φωτογραφίες: Efi Xanthou/ Facebook, Mattpress


 

διαμαρτυρία Ιράν
διαμαρτυρία Ιράν
διαμαρτυρία Ιράν
διαμαρτυρία Ιράν
διαμαρτυρία Ιράν
διαμαρτυρία Ιράν
διαμαρτυρία Ιράν
διαμαρτυρία Ιράν
διαμαρτυρία Ιράν
διαμαρτυρία Ιράν