Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φιλιππίνες τυφώνας

Ο υπερτυφώνας Νόρου κατευθύνεται σήμερα προς τις Φιλιππίνες και αναμένεται να φτάσει στη νήσο Λουζόν, υποχρεώνοντας τις αρχές να προβούν στην απομάκρυνση κατοίκων από τις παράκτιες πόλεις, σύμφωνα με τις ίδιες.

Καθώς ο τυφώνας αυτός συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με 185 χιλιόμετρα την ώρα, είναι ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί φέτος στις Φιλιππίνες, ενώ ενισχύεται πολύ γρήγορα. Αναμένεται να φτάσει στο αρχιπέλαγος σήμερα το βράδυ σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

"Ζητούμε από τους κατοίκους των ζωνών που κινδυνεύουν να συμμορφωθούν με τις εκκλήσεις για απομάκρυνση όταν είναι απαραίτητο", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας των Φιλιππίνων, στρατηγός Ροντόλφο Αζούριν.

Οι Φιλιππίνες αντιμετωπίζουν συχνά τυφώνες, ένα φαινόμενο που παρουσιάζει τάση επιδείνωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πριν από 9 μήνες, άλλος υπερτυφώνας είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 400 ανθρώπων στη χώρα.

Η ταχύτητα των ανέμων που συνοδεύουν τον Νόρου αυξήθηκε σε 90 χιλιόμετρα την ώρα σε ένα μόνο 24ωρο, με την αύξηση αυτή να χαρακτηρίζεται "πρωτόγνωρη", σημείωσε ο μετεωρολόγος Ρομπ Τζιλ.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, η ταχύτητα των ανέμων που συνοδεύουν τον Νόρου μπορεί να φτάσει τα 205 χιλιόμετρα την ώρα όταν αυτός, ο οποίος βρισκόταν ακόμη στον Ειρηνικό, φτάσει στην ξηρά απόψε.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για πλημμύρες, κατολισθήσεις και ισχυρές καταιγίδες.

Στην επαρχία Κέζον, η οποία βρίσκεται στην διαδρομή που είναι πιθανόν να ακολουθήσει ο Νόρου, οι κάτοικοι πολλών χωριών έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, δήλωσε παράλληλα ο Μελ Αβενίλα, αξιωματούχος του τοπικού γραφείου πρόληψης καταστροφών.

Στην γειτονική επαρχία Αουρόρα, οι κάτοικοι του δήμου Ντινγκάλαν έχουν ήδη απομακρυνθεί και βρίσκονται σε καταφύγια.

Ο τυφώνας αναμένεται να αποδυναμωθεί κατά το πέρασμά του από το κέντρο της Λουζόν, προτού απομακρυνθεί στην Νότια Σινική Θάλασσα τη Δευτέρα, κατευθυνόμενος προς το Βιετνάμ.