Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πλανήτης Δίας

Στην πιο κοντινή απόσταση των τελευταίων 59 χρόνων φτάνει απόψε ο πλανήτης Δίας από τη Γη. 

Η τελευταία φορά που ο Δίας έφτασε τόσο κοντά στον δικό μας πλανήτη ήταν τον Οκτώβριο του 1963. 

Όπως υπολογίζει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, θα είναι μόλις 591 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι. 

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός
 

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους λάτρεις της αστρονομίας να βγουν στον έναστρο ουρανό και απόψε και αύριο το βράδυ, και ο Δίας θα είναι ορατός κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Συγκεκριμένα κανένα μισάωρο μετά τη δύση και είναι ορατός προς τη μεριά της ανατολής, και κατά τα μεσάνυχτα θα είναι στο ψηλότερο του σημείο 

Ορατοί με το τηλεσκόπιο θα είναι και οι τέσσερις μεγαλύτεροι δορυφόροι του Δία, η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ. 

Σύμφωνα με τη NASA, τη Δευτέρα ο Ηλιος, η Γη και ο Δίας θα ευθυγραμμιστούν, φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε 13 μήνες. 

Ενώ σταδιακά ο Δίας, θα αρχίσει να απομακρύνεται από τον πλανήτη μας και θα φαίνεται ολοένα και πιο αχνός. 

Μια συνταρακτική ανακάλυψη έκανε εν τω μεταξύ ερευνητική ομάδα που μελετούσε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στον Δία, που είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Δανό

Υπάρχει ένα κύμα καύσωνα. Ενώ η θερμοκρασίες έπρεπε ήταν πολύ χαμηλές στην επιφάνεια του Δία, γύρω στους πλην 70 βαθμούς, αντιθέτως η θερμοκρασίες είναι γύρω στους 400 βαθμούς και στην συγκεκριμένη περιοχή που έγινε η έρευνα ήταν στους 700 βαθμούς 

Ο Δίας βρίσκεται εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο και δέχεται μόνο το 4% της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τη Γη. 

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το φαινόμενο του κύματος καύσωνα που βιώνει οφείλεται στο Βόρειο Πολικό Σέλας του πλανήτη.