Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιλυη

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης μπροστά σε στρατόπεδο στο Μεξικό, απαιτώντας για άλλη μια φορά να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν πριν από οκτώ χρόνια.

Φωνάζοντας «δολοφόνοι!», ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς στο στρατόπεδο, τρεις ημέρες πριν από την επέτειο των 43 φοιτητών στην Αγιοτσινάπα, έπειτα από τις αποκαλύψεις που εμπλέκουν τις ένοπλες δυνάμεις στην υπόθεση.

Κάποιοι διαδηλωτές μπόρεσαν να διαπεράσουν την περίμετρο και να μπουν για λίγη ώρα στην εγκατάσταση των ενόπλων δυνάμεων στην τρίτη συνεχόμενη ημέρα επεισοδίων, έπειτα από τη διαδήλωση μπροστά την πρεσβεία του Ισραήλ την Τετάρτη και τη σύγκρουση με την αστυνομία στην έδρα της εισαγγελίας, στην οποία τραυματίστηκαν 13 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης προχθές Πέμπτη.

Χθες Παρασκευή, στις νέες αψιμαχίες τραυματίστηκαν 21 αστυνομικοί, 13 στρατιωτικοί και 5 μέλη της γραμματείας δημόσιας ασφάλειας του ομοσπονδιακού διαμερίσματος.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας αντλίες πεπιεσμένου νερού, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Νωρίτερα, χθες το πρωί, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που έδωσε νέα ορμή στην έρευνα για την υπόθεση, καταδίκασε τα βίαια επεισόδια.

Οι φοιτητές χάθηκαν από προσώπου γης τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου 2014, στην Ιγουάλα, στην πολιτεία Γκερέρο (νότια), όπου πήγαν με σκοπό να «επιτάξουν» λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα προκειμένου να πάρουν μέρος σε διαδήλωση.

Σύμφωνα με την αρχική επίσημη έρευνα, οι 43 νέοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς που συνεργάζονταν με το καρτέλ των ναρκωτικών Guerreros Unidos («Ενωμένοι Πολεμιστές»), κατόπιν τουφεκίστηκαν και τα πτώματά τους απανθρακώθηκαν, για λόγους που παραμένουν ακόμη ανεξιχνίαστοι — οι δολοφόνοι φέρονται να νόμισαν πως τα θύματά τους ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Οι οικογένειες των θυμάτων απορρίπτουν την επίσημη εκδοχή. Μόλις τρία λείψανα έχουν αναγνωριστεί ως σήμερα.

Το πόρισμα της «Επιτροπής για την Αλήθεια για την Αγιοτσινάπα», που ιδρύθηκε με απόφαση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ προκειμένου να χυθεί φως σε αυτή την υπόθεση, ανέφερε πως μεξικανοί στρατιωτικοί ενέχονταν στο έγκλημα, μια από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Μεξικού, όπου καταμετρώνται επισήμως 100.000 εξαφανισμένοι.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Χεσούς Μουρίγιο Κάραμ συνελήφθη αφού δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα, στα μέσα Αυγούστου. Αναμένεται να δικαστεί σε ποινικό δικαστήριο για την υπόθεση της εξαφάνισης των 43 φοιτητών.

Η δικαιοσύνη του Μεξικού υπέβαλε αίτημα στις αρχές του Ισραήλ την έκδοση του Τομάς Σερόν, άλλοτε επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών για ποινικές υποθέσεις την περίοδο του τέως προέδρου Ενρίκε Πένια Νέτο (2018-2018). Κατηγορείται πως φαλκίδευσε αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση των 43.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ