Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιράν

Ατμόσφαιρα εμφυλίου στο Ιράν. Αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών. Νεκροί, αντι-διαδηλώσεις στήριξης του θρησκευτικού καθεστώτος, βία και λογοκρισία.

Σε λαϊκή εξέγερση εξελίσσεσαι το κύμα οργής στο Ιράν, μετά το θάνατο της νεαρής η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών και πλέον έχει μετατραπεί σε σύμβολο του νέου αγώνα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος. 

Ο απολογισμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει φθάσει τους 50, ενώ η Τεχεράνη απειλεί να καταπνίξει τις κινητοποιήσεις με επέμβαση του στρατού.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση του Ιράν να μην εφαρμόζει υπέρμετρες τακτικές καταστολής και κάλεσε τις κρατικές αρχές να σεβαστούν την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

Η ιρανική Κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονται διεθνώς και ότι οι διαδηλώσεις που σημειώνονται στη χώρα είναι πολύ μικρότερης έντασης, χωρίς να δημοσιοποιούνται περαιτέρω στοιχεία που να περιγράφουν την ακριβή κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ιράν.

Το τελευταίο πενθήμερο η ιρανική κυβέρνηση έχει αποκλείσει την λειτουργία των κοινωνικών δικτύων Whatsapp και Instagram, προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση των διαδηλώσεων. Το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει μέτρα ώστε να υπερκερασθούν τα τεχνικά εμπόδια πρόσβασης στο διαδίκτυο που επέβαλε η ιρανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν,  δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τον ιρανικό λαό να μην παραμένει απομονωμένος στο σκοτάδι".

Σε πρακτικό επίπεδο, ο Νοτιοαφρικανός πολυεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης της αμερικανικής εταιρείας Starlink, που παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω δορυφόρου, με σημερινή του ανάρτηση στο twitter, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα παράσχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους χρήστες που βρίσκονται στο Ιράν ανταποκρινόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Μπλίνκεν. Ωστόσο, δεν κατέστη γνωστό πότε θα είναι τεχνικά εφικτή στο Ιράν η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του δορυφορικού δικτύου της Starlink.

Η 22χρονη Μαχσά Αμιρί καταγόταν από την πόλη Σακέζ του Ιρανικού Κουρδιστάν. Ταξίδεψε μαζί με την οικογένειά της στην Τεχεράνη για να επισκεφθεί συγγενείς της που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι εκεί. Συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών στις 14 Σεπτεμβρίου επειδή «δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της».

Όταν μεταφέρθηκε δια της βίας στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Βοζαρά, λιποθύμησε κατά την διάρκεια της ανάκρισης στην οποία είχε υποβληθεί. Όπως αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση IHR, η νεαρή κοπέλα ξυλοκοπήθηκε βάναυσα τόσο κατά τη σύλληψή της, όσο και κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της στο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Κάσρα της Τεχεράνης. Φωτογραφία που απεικόνιζε την Αμιρί διασωληνωμένη στον θάλαμο του νοσοκομείου διέρρευσε στο διαδίκτυο και έκανε τον γύρο του κόσμου. Στις 16 Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο Κάσρα ανακοίνωσε ότι η Μαχσά Αμιρί απεβίωσε, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο θάνατός της προέκυψε από υποκείμενα νοσήματα.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμιρί ευαισθητοποίησε την διεθνή κοινή γνώμη, προκαλώντας δηλώσεις  εκ μέρους των δυτικών κυβερνήσεων, ως επίσης και διαδηλώσεις συμπαράστασης σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.