Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκδηλωση για εοκα

Εκδήλωση με θέμα τους απαγχονισμούς των ηρώων της ΕΟΚΑ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης και ανάτασης, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και συγγενείς των απαγχονισθέντων ηρώων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

Στην ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959, ο οποίος διοργάνωσε την εκδήλωση στο οίκημα της οργάνωσης στον Στρόβολο, ανήμερα  του μνημοσύνου των τριών εκ των εννέα απαγχονισθέντων, των Ανδρέα Παναγίδη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιου Μαυρομμάτη, αναφέρει πως σε χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε την αυτοθυσία των ηρωομαρτύρων της αγχόνης επισημαίνοντας το νεαρό της ηλικίας τους και επευφήμισε το αγωνιστικό τους σθένος.

Ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ Γιάννης Σπανός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρθηκε σε έρευνά του περί του αν ο δι’ απαγχονισμού θάνατος είναι ακαριαίος και σημείωσε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του Ανδρέα Ζάκου, ο οποίος, όπως είπε, χρειάστηκε να απαγχονιστεί τρεις φορές μέχρι να επέλθει ο θάνατός του.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959, ο Ρένος Λυσιώτης, δικηγόρος των απαγχονισθέντων Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη, περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές τους και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προσπάθεια των δικηγόρων να γλυτώσει τον θάνατο ο νεαρότερος, ο Παρασκευάς Χοιροπούλης, ο οποίος εμπλεκόταν στην υπόθεση για την οποία καταδικάστηκαν οι Κουτσόφτας και Παναγίδης.

Προστίθεται ότι ο κ. Λυσιώτης αναφέρθηκε επίσης στην χαρακτηριστική αντίδραση του Χοιροπούλη ο οποίος υψώνοντας τον τόνο της φωνής του φώναξε: «Γιατί; Εγώ δεν είμαι άξιος να πεθάνω μαζί τους;»

Επίσης, ο κ. Λυσιώτης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των πολιτικών καταδίκων όταν οδηγούνταν οι μελλοθάνατοι συναγωνιστές τους στην αγχόνη και πρόσθεσε πως ότι οι φυλακισμένοι αγωνιστές δονούσαν την ατμόσφαιρα με ζητωκραυγές, συνθήματα και τραγούδια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

εκδηλωση για εοκα
εκδηλωση για εοκα