Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ταχσιν ερτουγρουλογλου

Την αναγνώριση των κατεχομένων ζήτησε ο 'υπεξ' Ταχσίν Ερτουγρούλογλου με ομιλία του στο Ετήσιο Συντονιστικό Συνέδριο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), το οποίο συνήλθε στη Νέα Υόρκη. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του 'υπουργείου εξωτερικών', ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν την επίσημη αναγνώριση της 'τδβκ' και επιβεβαίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους, δηλαδή την κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του 'τουρκοκυπριακού κράτους'.

Ακόμη, σημείωσε ότι έχουν χαθεί περισσότερα από 50 χρόνια στις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά διακήρυξε ότι ήρθε η ώρα να διερευνηθούν άλλες επιλογές στην Κύπρο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος», υπέδειξε ο κ. Ερτουγρούλογλου. Τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι επιτυχείς μόνο υπό αυτές τις συνθήκες, είπε ότι «μόνο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ίσων έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Διαφορετικά, όλες οι προσπάθειες δεν θα είναι παρά χάσιμο χρόνου και ενέργειας».

«Το νησί της Κύπρου είναι ένα ενιαίο νησί, αλλά αποτελείται από δύο κράτη. Όσο συνεχίζουμε να αντιμετωπιζόμαστε ως «κοινωνία» σε ολόκληρο το ελληνοκυπριακό κράτος, ενεργώντας με το όνομα «Κυπριακή Δημοκρατία», δεν θα υπάρχει ελπίδα για ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί και στην περιοχή», υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν από τα κράτη μέλη του OIΣ να λάβουν γρήγορα συγκεκριμένα βήματα για να αναγνωρίσουν επίσημα την 'τδβκ' και να δημιουργήσουν σχέσεις με το τουρκοκυπριακό κράτος για να βοηθήσουν "στην υπέρβαση των απάνθρωπων περιορισμών και εμπάργκο που επιβάλλονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, μια ευκαιρία να δοθεί στους Τουρκοκυπρίους η θέση που τους αρμόζει μεταξύ των μουσουλμάνων αδελφών τους στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο OIΣ στο μέλλον.