Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δήμος Κάτω Πολεμιδιών

Το ιστορικό κτίριο της πρώτης ΣΠΕ Πολεμιδιών, το οποίο αποτέλεσε πέρσι επίκεντρο της ειδησεογραφίας, με την κατάληψη του από τις δημοτικές Αρχές, που αξίωναν ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση του στο Δήμο Αμμοχώστου, έγινε και επίσημα Δημαρχείο Κ. Πολεμιδιών.

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Δημαρχείου Κ. Πολεμιδιών τέλεσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε λύση που να ικανοποιεί τον Δήμο Κ.Πολεμιδιών αλλά και τον Δήμο Αμμοχώστου «ο οποίος δικαιούται και αξίζει, ως ο μεγαλύτερος κατεχόμενος Δήμος, να έχει και για συμβολικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους, το δικό του κτίριο».

Αναφερόμενος στο Δήμο Κ.Πολεμιδιών, ο κ.Πετρίδης είπε πως είναι ένας Δήμος ο οποίος φιλοξένησε και φιλοξενεί ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων από το 1974 και «που θεωρώ ότι και με τη μεταρρύθμιση, αλλά και με τα έργα τα οποία τροχιοδρομούμε, θα γίνει ακόμα πιο δυνατός».

Υπενθυμίζοντας την απόφαση για τον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια», ο οποίος θα φιλοξενήσει εγκαταστάσεις του Δήμου και του ΤΕΠΑΚ, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη θέση πως «ένας καταλύτης ανάπτυξης δεν είναι μόνο τα έργα υποδομής, είναι η δημιουργία οργανικής ζωής και τα Πανεπιστήμια, οι χώροι Καινοτομίας, από τους πιο δυναμικούς παράγοντες να εξελιχθεί μια περιοχή, να γεμίσει ζωή, να γεμίσει δραστηριότητα».

«Γι αυτό και πάντα ήμουν μεγάλος υποστηρικτής τέτοιων έργων, πλάνων και πολιτικών και νομίζω ότι, όταν πραγματωθεί εκείνο το έργο (στο Βερεγγάρια), θα δώσει μια νέα δυναμική και νεανική ζωή στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας, επίσης, την ελπίδα η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μετουσιωθεί σε πράξη, ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τους δημοτικούς άρχοντες για τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας του στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Γερμασόγειας, Κυριάκο Ξυδιά, «διότι ήταν ένας εκ των λίγων εμπνευστών αυτής της μεταρρύθμισης και με μύησε και μένα να δουλέψω αφοσιωμένα».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Ξυδιάς προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς, ο Υπουργός Οικονομικών ευχήθηκε όπως αυτή «η αγαστή συνεργασία, για το κοινό συμφέρον», μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών ιδεολογιών, αποτελέσει παράδειγμα.

«Δυστυχώς αυτό δεν το βρίσκεις συχνά όταν επικρατούν τα μικροπολιτικά συμφέροντα και γίνονται πράγματα απλώς για να διαχωρίζουν την κοινωνία με κομματικές γραμμές», είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Τέλος, ο Υπουργός ευχήθηκε κάθε καλό στην τοπική κοινωνία των Πολεμιδιών και της Λεμεσού ευρύτερα.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, ανέφερε σε χαιρετισμό του πως η παραχώρηση του κτιρίου της πρώην ΣΠΕ Πολεμιδιών, του οποίου το κόστος συντήρησης και διαμόρφωσης ξεπέρασε τις 60 χιλιάδες ευρώ, βρίσκει τον Δήμο πανέτοιμο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ο χώρος έχει διαμορφωθεί ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες που απαιτούνται από ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον, με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα και διαβεβαίωσε πως «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συνδεθούμε με τα πληροφοριακά συστήματα Ιππόδαμος και Ευαγόρας, διασφαλίζοντας παράλληλα όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Στον σχεδιασμό, συνέχισε, λήφθηκαν υπόψη όλα τα απαιτούμενα μέτρα άμεσης σύνδεσης όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων με αυτά του κοινοτικού συμβουλίου Πάνω Πολεμιδιών, με τον οποίον τα Κάτω Πολεμίδια θα συνενωθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Ο νέος Δήμος Πολεμιδιών, που θα δημιουργηθεί από τη μεταρρύθμιση, ανέφερε ο Νίκος Αναστασίου, έχει μπροστά του μεγάλες προκλήσεις, όπως η επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη, η προώθηση των εργασιών στο χώρο του Βερεγγάρια, τόσο των φοιτητικών εστιών από πλευράς ΤΕΠΑΚ αλλά και την πλήρη διαμόρφωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου 55.000 τ.μ., «ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής όλων των Λεμεσιανών».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε σειρά έργων που άρχισαν ή προγραμματίζεται να αρχίσουν, υποδεικνύοντας ότι για τα πλείστα έργα, που αφορούν στο ΣΒΑΚ και το Μητροπολιτικό πάρκο, χρειάζονται συνέργειες μεταξύ όλων των Δήμων και φορέων της πόλης και «ευτυχώς υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Κ.Πολεμιδιών επέδωσε αναμνηστικό δώρο στον Υπουργό, το έμβλημα του Δήμου, ομοίωμα του κυπριακού Κέρνου (τελετουργικό πήλινο αγγείο), που εντοπίστηκε παλαιότερα στην περιοχή.

Των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός από τον Χωροεπίσκοπο Αμαθούντας Νικόλαο.