Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρ

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Έρευνας για την Ουκρανία δήλωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην Ουκρανία διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου μετά από έρευνες που διεξήχθησαν σε τέσσερις περιοχές της χώρας.

«Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Έρικ Μόσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

Δεν είπε ρητά ποιος διέπραξε τα εγκλήματα, αλλά το έργο της Επιτροπής επικεντρώθηκε σε περιοχές της Ουκρανίας που είχαν προηγουμένως καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως το Κίεβο, το Τσερνίχοφ, το Χάρκοβο και το Σούμι.

Η Ρωσία κλήθηκε να απαντήσει στους ισχυρισμούς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αλλά η έδρα της έμεινε κενή. Η Ρωσία αρνείται τακτικά ότι επιτίθεται σκόπιμα σε αμάχους κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν εκστρατεία συκοφάντησης.

Οι ερευνητές της επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο, επισκέφθηκαν 27 μέρη και πήραν συνεντεύξεις από περισσότερα από 150 θύματα και μάρτυρες.

Η επιτροπή διαπίστωσε μεγάλο αριθμό εκτελέσεων στις περιοχές που επισκέφθηκε, συμπεριλαμβανομένων πτωμάτων με δεμένα χέρια, κομμένους λαιμούς και τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι, δήλωσε ο Μόσε.

Πρόσθεσε ότι οι ερευνητές εντόπισαν θύματα σεξουαλικής βίας ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 82 ετών. Παιδιά έχουν βιαστεί, βασανιστεί και κρατηθεί παράνομα, είπε.

Κατά περιπτώσεις οι έρευνες που δρομολογούνται από το Συμβούλιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώπιον εθνικών και διεθνών δικαστηρίων, όπως στην περίπτωση ενός πρώην αξιωματικού των συριακών μυστικών υπηρεσιών που φυλακίστηκε για βασανιστήρια που υποστηρίχθηκαν από το κράτος στη Γερμανία τον Ιανουάριο.