Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιραν

Έτοιμες να κατέβουν στους δρόμους του Ιράν προκειμένου «να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς» και να διασφαλίσουν την ασφάλεια δηλώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από το Reuters ως η ισχυρότερη προειδοποίηση κατά όσων διαδηλώνουν μετά τον θάνατο της 22χρονη Μάχσα Αμινί.

«Αυτές οι απέλπιδες κινήσεις αποτελούν μέρος μιας μοχθηρής στρατηγικής του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν.

Στόχος της παρέμβασης, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, θα είναι «η αντιμετώπιση των σχεδίων που κάνουν οι εχθροί προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια για όλους όσοι δέχονται άδικες επιθέσεις».

Παράλληλα σήμερα, Παρασκευή, σχεδιάζονται φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις τις οποίες ιρανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως έναν «βρηχυθμό του λαού κατά των διαδηλωτών».

Αυτό που φοβάται η ιρανική ηγεσία είναι η αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που τότε είχαν προκληθεί από την αύξηση στην τιμή των καύσιμων και οι οποίες θεωρήθηκαν οι πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας όταν, σύμφωνα με το Reuters, είχαν σκοτωθεί 1.500 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα διαδηλωτές στην Τεχεράνη και άλλες ιρανικές πόλεις έχουν κάψει αστυνομικά τμήματα και οχήματα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι μόνο την Πέμπτη συνελήφθησαν 280 άτομα.

Σύλληψη ακτιβιστή και δημοσιογράφου

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν από τους σημαντικότερους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών του Ιράν και έναν δημοσιογράφο που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης της Μαχσά Αμινί, που προκάλεσε πανεθνικές διαδηλώσεις, ανέφεραν δημοσιεύματα την Παρασκευή.

Οι συλλήψεις έρχονται καθώς εντείνονται οι διαμαρτυρίες για την Αμινί, η οποία κηρύχθηκε νεκρή στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία για την ηθική, με ακτιβιστές να αναφέρουν ότι τουλάχιστον 36 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την καταστολή της αστυνομίας.

Ο Ματζίντ Ταβακόλι, ακτιβιστής που έχει επανειλημμένα φυλακιστεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2009, συνελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σπίτι του, έγραψε ο αδελφός του Μοχσέν στο Twitter.

Ένας άλλος επιφανής ακτιβιστής που εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ιράν, ο Χοσεΐν Ρονάγκι, έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που εδρεύει στο Λονδίνο, όταν πράκτορες ασφαλείας ήρθαν στο σπίτι του, ανέφερε το κανάλι.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε το κανάλι δείχνει τον Ρονάγκι να δείχνει ανήσυχος αλλά να επιμένει ότι η συνέντευξη συνεχίστηκε.

Αναφέρεται ότι ο ακτιβιστής, ο οποίος αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης και γράφει για την Washington Post, κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη μέσω του πάρκινγκ του κτιρίου του και αργότερα εξέδωσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από άγνωστη τοποθεσία.

Εν τω μεταξύ, η Νιλουφάρ Χαμέντι, δημοσιογράφος στην Τεχεράνη, η οποία πήγε στο νοσοκομείο όπου η Αμινί βρισκόταν σε κώμα και βοήθησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, συνελήφθη, έγραψε στο Telegram η εφημερίδα Shargh, για την οποία εργάζεται.

Η φωτορεπόρτερ Γιάνλτα Μοαϊέρι συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα ενώ κάλυπτε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανέφερε την Πέμπτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

«Οι ιρανικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν εξαιτίας της κάλυψης του θανάτου της Μαχσά Αμινί και των διαδηλώσεων που ακολούθησαν», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Σερίφ Μανσούρ.

Οι ακτιβιστές είχαν κατηγορήσει τις ιρανικές αρχές ότι βρίσκονταν σε διαδικασία καταστολής ακόμη και πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων, με δύο από τους πιο αναγνωρισμένους κινηματογραφιστές της χώρας, τον Τζαφάρ Παναχί και τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ, να έχουν συλληφθεί.