Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επιστράτευση Ρώσων

Όπου φύγει φύγει οι Ρώσοι μετά την επιστράτευση του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων να παρουσιάζουν κυριολεκτικά εκτόξευση. 

Μέχρι και €9.200 κοστίζει τις τελευταίες μέρες ένα εισιτήριο από Ρωσία για Ντουμπάι, με το όλο ζήτημα να προσφέρεται και για τεράστιο οικονομικό κέρδος των αεροπορικών εταιρειών.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Χάρης Παπαχαραλάμπους, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις», με σαφές το στοιχείο της αισχροκέρδειας.

Με δεδομένο τον αεροπορικό αποκλεισμό εκ μέρους της Κύπρου προς την Ρωσία, ούτε καταγράφεται, ούτε αναμένεται να καταγραφεί ωστόσο οποιαδήποτε πτήση προς την Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία γίνονται ανάρπαστες τις τελευταίες ώρες. Επικαλούμενο δεδομένα των Google Trends, το πρακτορείο αναφέρει ότι καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος των αναζητήσεων στην Aviasales, την πιο δημοφιλή ιστοσελίδα στη Ρωσία για αναζήτηση και αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, οι θέσεις σε απευθείας πτήσεις προς Κωνσταντινούπουλη και Γερεβάν (σε Τουρκία και Αρμενία, δηλαδή προορισμούς στους οποίους δεν απαιτείται visa), έχουν εξαντληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της Aviasales.

Παράλληλα, ορισμένες διαδρομές με ενδιάμεσους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Μόσχα προς την Τιφλίδα της Γεωργίας, επίσης δεν ήταν διαθέσιμες, ενώ οι φθηνότερες πτήσεις από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι κόστιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (5.000 δολάρια) , δηλαδή ποσό περίπου πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, θα κληθούν αμέσως 300.000 έφεδροι. Διευκρίνισε ότι θα εξαιρεθούν οι φοιτητές και άτομα που έχουν υπηρετήσει ως κληρωτοί. Σημείωσε δε πως όσοι κληθούν θα λάβουν πρώτα στρατιωτική εκπαίδευση.

επιστράτευση Ρώσων

Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια
 
Από αρκετά αεροδρόμια της Ρωσίας φθάνουν ειδήσεις ότι γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι σε άνδρες επιβάτες που αναχωρούν από τη χώρα για το εξωτερικό.
Σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν στην πραγματικότητα όλους τους νέους άνδρες. Σύμφωνα με άλλα μηνύματα οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί.

Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ' επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.

Όπως γράφει ο ιστότοπος Rotonda, στο αεροδρόμιο Πούλκοβο ελέγχουν όλους στην ουσία τους άνδρες που φεύγουν για το εξωτερικό. Οι αναγνώστες του ιστότοπου αναφέρουν ότι καταγράφουν τα στοιχεία του φύλλου πορείας και του διαβατηρίου. Παρόμοιους ελέγχους αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στα αεροδρόμια της Μόσχας Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με διάταγμα του ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, παρότι οι διατυπώσεις στο διάταγμα είναι ασαφείς και στην ουσία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλήτευσης κάθε πολίτη που είναι έφεδρος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιοι περιορισμοί που να αφορούν την απαγόρευση εξόδου για όσους ενδέχεται να κληθούν στον στρατό. Παράλληλα ο νόμος για την επιστράτευση προβλέπει ότι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου. 

Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης αυξήθηκαν αισθητά οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από τη Ρωσία προς το εξωτερικό και ως εκ τούτου και οι τιμές των εισιτηρίων. Επίσης, αναφέρεται ότι στις εξόδους στα σύνορα με άλλες χώρες έχουν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων.

επιστράτευση Ρώσων

Ουρές στα σύνορα με Καζακστάν, Γεωργία, Λευκορωσία, Φινλανδία


Κυκλοφοριακή συμφόρηση στις οδικές συνοριακές διαβάσεις της Ρωσίας. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν εθελοντικά να στρατολογηθούν για να πάνε στην Ουκρανία, ανακοινώνει την ίδια στιγμή ο ρωσικός στρατός.

Σύμφωνα με το Yandex.Maps, παρατηρείται συμφόρηση στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία, από Ρώσους που φεύγουν για να αποφύγουν την επιστράτευση στην Ουκρανία που αποφάσισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βίντεο, από τα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας, δείχνει μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Στα σύνορα Ρωσίας – Μογγολίας στην Κιάχτα, έχει σχηματιστεί επίσης μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Άλλοι προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία για τη Μογγολία μέσω της Μπουριάτιας, αναφέρει το κανάλι Kyahta στο Telegram.

Στην Κιάχτα βρίσκεται ένα μεθοριακό σημείο διέλευσης στα σύνορα με την Μογγολία, το οποίο απέχει από το Ιρκούτσκ 670 χιλιόμετρα και από το Ουλάν Ουντέ 228 χιλιόμετρα. Η Μογγολία είναι το πλησιέστερο ξένο κράτος, όπου μπορεί να πάει κάποιος από τις πόλεις αυτές χωρίς βίζα οδικώς, σιδηροδρομικώς ή αεροπορικώς.


Με πληροφορίες: Briefing News