Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τιτίνα Λοϊζίδου

Αδικημένη αλλά όχι καταβεβλημένη. Στο πρόσωπο της Τιτίνας Λοϊζίδου εκπροσωπείται το σύνολο των Κυπρίων, και η δυσμενής εξέλιξη με την απόφαση της επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν σημαίνει το τέλος του αγώνα.

Αυτό ξεκαθάρισε στον ΑΝΤ1 και το «Μέρα Μεσημέρι», τόσο η ίδια, όσο και ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, πως υπάρχουν και άλλοι δρόμοι διεκδίκησης.

Η κα Λοϊζίδου ήταν ξεκάθαρη για το ότι «πολιτικές πιέσεις αλλοιώνουν τη δύναμης της Επιτροπής Υπουργών», σαφής αναφορά για την δύναμη της Τουρκίας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ωστόσο είναι ένα θέμα η πολιτική, και άλλο η δικαστική οδός.

Ως προς το δεύτερο σκέλος σημείωσε: «Πρώτα να ξεκουραστούμε λίγο, και να σκεφτούμε σοβαρά και σωστά». Λέγοντας ωστόσο πως στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να γίνει κάτι, ανέφερε πως ακόμη εκκρεμούν δυο αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Αποζημιώσεων, στην οποία στέλνει πλέον την Τιτίνα Λοϊζίδου το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

«Αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε και ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, λέγοντας πως το «άσχημο» της υπόθεσης δεν είναι το νομικό σκέλος, αλλά το πολιτικό.

«Δίδει ένα πολιτικό μήνυμα ότι δεν πάμε καλά», σχολίασε ο κ. Δημητριάδης, λέγοντας πως από πέρσι αναβλήθηκε η υπόθεση, με την Κυπριακή Δημοκρατία μόλις τους τελευταίους μήνες να προβαίνει σε ενέργειες προς αυτό τον σκοπό. «Η τέταρτη διακρατική μόλις γλύτωσε από την ίδια τύχη», συνέχισε ο κ. Δημητριάδης.

Κατά τον ίδιο, όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της «αναξιοπιστίας που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, και στις Βρυξέλλες και στα Ηνωμένα Έθνη, και είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει».

«Ο αγώνας πρέπει να συνεχίσει»

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα έστειλε και ο δικηγόρος, Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος υπέδειξε πως ακόμη υπάρχουν άλλα κανάλια, εκτός των πολιτικών, για να διεκδικηθούν τα δίκαια, τόσο της Τιτίνας Λοϊζίδου, όσο και του συνόλου των Κυπρίων εκτοπισθέντων.

«Δεν χάθηκε το παιχνίδι» σχολίασε ο κ. Αγγελίδης, υποδεικνύοντας πως υπάρχουν και άλλα δικαστήρια που μπορούν να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, και πως η προσπάθεια πλέον θα γίνει με άλλον τρόπο, και όχι μέσω του ΕΔΑΔ.

Αναφορικά με την χθεσινή απόφαση, έκανε λόγο για «πλήγμα στις προσπάθειες δικαίωσης των Κυπρίων», καθώς η Τουρκία εμφανίζεται πιο ισχυρή στο πολιτικό πεδίο. Με την Κυπριακή Δημοκρατία να καλείται να αξιοποιήσει μέσω άλλων οδών, την επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου.

«Αρνητικότατη εξέλιξη»

Για «αρνητικότατη εξέλιξη» κάνει λόγο με σημερινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, «η ετυμηγορία της Επιτροπής να πάψει να παρακολουθεί την εφαρμογή της εν λόγω Απόφασης, που μεθοδευόταν εδώ και καιρό, πάσχει νομικά. Και αναμφίβολα επιτρέπει στην Τουρκία να συνεχίσει να αποφεύγει ανενόχλητη τις ευθύνες και υποχρεώσεις που της έχει αποδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».   

Σημειώνει μάλιστα πως η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί «κάκιστο προηγούμενο, που ενισχύει περαιτέρω τη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας των κατεχομένων».  

«Είναι πλέον αυταπόδεικτο γεγονός το ότι η τρωθείσα αξιοπιστία της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό πλήττει σε πολλά επίπεδα την προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης λύσης. Κανένας οργανισμός ή διεθνές δικαστικό σώμα δεν λαμβάνει αποφάσεις σε πολιτικό κενό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ