Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρανομο αεροδρομιο τυμπου

Μέσω Αττάλειας θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο πτήσεις από τη Ρωσία στα κατεχόμενα σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία αναφέρει ότι στην πρώτη πτήση θα βρίσκεται και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα.

Η Γενί Σαφάκ σχολιάζει ότι το βήμα αυτό έγινε μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ, ενώ όπως αναφέρει ειδικοί στην Τουρκία εκτιμούν ότι η Ρωσία αναπτύσσει κινήσεις κατά των ΗΠΑ. Ο καθηγητής Ατά Ατούν δηλώσει στη Γενί Σαφάκ πως «εάν οι ΗΠΑ έχουν κάνει ένα βήμα, πρέπει να κάνει ένα βήμα και η Ρωσία». Σύμφωνα με τον Ατά Ατούν, η Ρωσία πρέπει να βρει μια φόρμουλα για την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Κύπρου, ωστόσο μέχρι να βρεθεί αυτή η φόρμουλα οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω Αττάλειας. «Η Τουρκία είναι ο μόνος σύμμαχος της Τουρκίας στο μπλοκ του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την Τουρκία», υποστηρίζει.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Εμετέ Γκιοζούγκιουζελί αναφέρει πως πτήση είχε γίνει και στο παρελθόν από το Αζερμπαϊτζάν αλλά μπλοκαρίστηκε. «Το γεγονός ότι ένα ρωσικό αεροπλάνο θα προσγειωθεί στην τδβκ, μπορεί να ερμηνευθεί ως αλλαγή άξονα στη ρωσική πολιτική» για την Κύπρο, ανέφερε.

Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η πτήση αυτή από τη Μόσχα σημαίνει ότι η Ρωσία αναγνωρίζει έστω και εν μέρει το ψευδοκράτος. Το μέλος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Τουρκίας (Türsab) Αλί Μπιλίρ δηλώσει ότι «πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη. Η τδβκ θα έχει απευθείας τουρίστες από τη Ρωσία. Με αυτό θα μαλακώσει κάπως και ο τρόπος που βλέπουν οι άλλες χώρες την τδβκ. Εάν η Ρωσία αναγνωρίσει στο μέλλον την τδβκ, τότε θα την αναγνωρίσουν και άλλες χώρες».

Η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί το ζήτημα που αφορά τις πληροφορίες για απευθείας πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και ψευδοκράτος 

Η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί το ζήτημα σε σχέση με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για απευθείας πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και ψευδοκράτους.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «εμείς κρατούμε τις διαβεβαιώσεις που πήραμε τόσο στη Μόσχα από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στη Λευκωσία από τον ίδιο τον Ρώσο Πρέσβη».

Πρόσθεσε πως παράλληλα «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το ζήτημα».