Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χρηστος βασιλοπουλος

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσίευση αγγελίας για δωρεάν εργασία σε γύρισμα που έκανε ο ηθοποιός Χρήστος Βασιλόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media μια αγγελία, στην οποία ζητά από σπουδαστές ηθοποιούς να στείλουν τα βιογραφικά τους. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως όσοι επιλεγούν δεν θα πληρωθούν, αλλά «η παραγωγή θα κρατήσει όλα τα βιογραφικά των συμμετεχόντων για μελλοντική συνεργασία».

Η ανάρτηση ανέφερε: «Ζητούνται σπουδαστές/ ηθοποιοί ηλικίας 25-70, για βοήθεια σε γύρισμα ή και συμμετοχή (είτε με ρόλο είτε με βοηθητικό ρόλο) σε νέο project με γυρίσματα στην Αττική. Στείλτε τα βιογραφικά και τις φωτογραφίες σας στο email […] μέχρι τις 24 Σεπτέμβρη. Δεν θα υπάρχει πληρωμή, όμως η παραγωγή θα κρατήσει όλα τα βιογραφικά των συμμετεχόντων για μελλοντική συνεργασία. Το συγκεκριμένο project είναι ένα τεράστιο project και οι ηθοποιοί που θα συμμετέχουν θα δουλέψουν άμεσα με τον σκηνοθέτη αλλά και τον πρωταγωνιστή (Χρήστος Βασιλόπουλος) αποκτώντας αρκετή εμπειρία».

βασιλοπουλος

Σπύρος Μπιμπίλας: «Ποτέ να μη δουλεύετε χωρίς χρήματα»

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρά με τους χρήστες να κατηγορούν τον Χρήστο Βασιλόπουλο για την ενέργεια να δημοσιεύσει αγγελία για δωρεάν εργασία. Μάλιστα τον επικρίνουν για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τεράστιο project, όπως ο ίδιος αναφέρει, και στο οποίο πρωταγωνιστεί. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για «εργασιακή εκμετάλλευση». Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν θέση ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να εργάζεται χωρίς αμοιβή.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Συνάδελφοι. Ποτέ να μην δουλεύετε χωρίς χρήματα απλά για να βρεθείτε πάνω σε μια σκηνή ή μπροστά σε μία κάμερα. Είναι ότι πιο αντισυναδελφικό μπορείτε να κάνετε. Ακόμα και να έχετε από άλλη πηγή χρήματα μη καταδεχτείτε να σύρετε στη πλάτη σας το κάρο μιας παράστασης, μιας ταινίας, ή ενός σήριαλ. Μην καταδεχτείτε τέτοιο εξευτελισμό. Φερθείτε σαν επαγγελματίες. Το θέατρο, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, είναι επαγγέλματα εκτός από όνειρο. Από αυτά θα πρέπει να ζήσετε μη το ξεχνάτε. Πολλοί από εμάς το έχουμε κάνει επανειλημμένα αυτό και το πληρώσαμε ακριβά. Μην επαναλαμβάνετε λάθη δεκαετιών πια. Σεβαστείτε τον εαυτό σας για να σας σέβονται όλοι. ( Φυσικά δεν απευθύνομαι σε μικρές θεατρικές ομάδες που μοιράζονται ισότιμα ότι κέρδη προκύψουν από τις παραστάσεις τους)».

Χρήστος Βασιλόπουλος: «Ούτε εγώ θα πληρωθώ»

Μετά τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε και κάνουν λόγω για εργασιακή εκμετάλλευση, o Χρήστος Βασιλόπουλος έδωσε την δική του απάντηση κάτω από την αρχική ανάρτηση του. Αρχικά υποστήριξε, πως «είναι λογικό» να μην πληρωθούν οι ηθοποιοί, εφόσον ούτε ο ίδιος δεν θα λάβει χρήματα:

«Να σας ενημερώσω εσάς που στάζει φαρμάκι το στόμα σας ότι ούτε εγώ, αλλά ούτε και κανένας από την ομάδα σκηνοθεσίας και παραγωγής θα πληρωθεί. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να λάβει μέρος και είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή. Οπότε δεν καταλαβαίνω πού είναι η ντροπή και πού το λάθος. Ίσα ίσα, όσοι θα συμμετάσχουν στο γύρισμα, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια γνωριμία με τον σκηνοθέτη. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω ότι ακόμα και σήμερα, όταν στέλνω τις ακροάσεις μου στους σκηνοθέτες, καταναλώνοντας χρόνο και χρήμα, δεν πληρώνομαι ούτε κι εγώ».

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ