Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΕΟΚΑ

Τους εννέα ήρωες της αγχόνης τίμησαν χθες βράδυ σε μια ειδική εκδήλωση οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955‒1959, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου. 

«Στο σεμνό τούτο μνημόσυνο τιμούμε την μνήμη όλων των ηρώων της αγχόνης και υποκλινόμαστε στην θυσία τους οι δολοφονίες αυτές παραδειγματισμού και εκφοβισμού από τους βρετανούς αποικιοκράτες συνιστούν ένα από το πλέον τραυματικά ορόσημα στην ιστορία του αγώνα οδηγώντας στην καταπακτής της αγχόνης εννέα νέους 19-24 ετών », σημείωσε η κ. Δημητρίου. 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών Γιάννης Σπανός παρουσίασε επίσης τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε για το κατά πόσον ο θάνατος δι’ απαγχονισμού είναι ακαριαίος. 

«Ο άνθρωπος δεν πεθαίνει αμέσως στην αγχόνη από θλάση του αυχενικού σπονδύλου αλλά το κορμί σπαρταρά στην πύλη του άδη στην καταπακτή περί τα τρία λεπτά», ανέφερε ο κ. Σπανός. 
Τις δικές τους εμπειρίες ως δικηγόρος των απαγχονισθέντων ηρώων Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη κατέθεσε κατάθεσε μιλώντας στην εκδήλωση ο Ρένος Λυσιώτης. 

«Τους τρείς ήρωες τους γνώρισα, τους θαύμασα και τους αγάπησα έζησα μαζί τους τις δύσκολες ώρες της κράτησης, της δίκης και της καταδίκης», δήλωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ρένος Λυσιώτης. 


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.