Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερντογαν πουτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δήλωσε την Πέμπτη ότι συζήτησε την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχομενα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι πτήσεις από τη Ρωσία θα παρέχουν στήριξη για την οικονομία εκεί, δεδομένων των πιθανών εσόδων από τον τουρισμό, είπε ο Ερντογάν: "Αν ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου', φυσικά θα είμαστε ευχαριστημένοι", δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το NTV.

Η άνοδος του τουρισμού θα οδηγήσει σε ένα "σοβαρό άλμα όσον αφορά την οικονομία", πρόσθεσε.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Τουρκοκύπριος 'υπουργός Μεταφορών' είπε ότι δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν πτήσεις προς το νέο αεροδρόμιο Ερτζάν, το οποίο θα ανοίξει στις 15 Νοεμβρίου.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο διέψευσε προ ολίγων ημερών "οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης", σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι για τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που προανήγγειλαν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.

"Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν διεξήγε ποτέ κανενός είδους συνομιλίες σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν προχωρήσαμε σε οιεσδήποτε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε με καμία από τις πλευρές μέσω των πρεσβειών. Η θέση της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μεταβλήθηκε", είχε αναφέρει εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στο πρακτορείο, χωρίς αυτός να κατονομάζεται. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του ίδιου Ρώσου εκπροσώπου, όπως μεταφέρονται από το ρωσικό πρακτορείο, "η πρεσβεία δεν σχολιάζει εικασίες και μη διασταυρωμένες ανακοινώσεις μεμονωμένων ΜΜΕ".

Ρωσικές διπλωματικές πηγές στη Μόσχα περιέγραψαν νωρίτερα ως "επινοήσεις του τουρκικού Τύπου" τα σχετικά δημοσιεύματα, χωρίς όμως να υπάρξουν άλλες επίσημες δηλώσεις για το θέμα.

Πηγή: capital.gr