Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καφενειο
*Φωτογραφία αρχείου

Να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τα αρμόδια υπουργεία ζητούν οι μαγαζάτορες, όσον αφορά την εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους ελέω ακρίβειας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, παρενέβη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και μίλησε για τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται ο χώρος της εστίασης με «φόντο» την άνοδο των τιμών σε διάφορα αγαθά και πρώτες ύλες, αλλά και τις αυξημένες τιμές στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Πρόκειται για αυξήσεις, οι οποίες φέρνουν πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ένα βήμα πριν το μόνιμο λουκέτο, με τους μαγαζάτορες να  δηλώνουν έτοιμοι για δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημα τους για διάλογο και εξεύρεση άμεσων λύσεων.

Ο Φάνος Λεβέντης υπογράμμισε ότι τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός, ωστόσο σημείωσε ότι κάποιες φορές είναι ο μόνος τρόπος για να αναδειχθούν ορισμένα σημαντικά προβλήματα.

Φάνος Λεβέντης – ΓΓ ΠΑΣΙΚΑ

Τα μέτρα πρέπει να δίνονται στο τραπέζι και γι’ αυτό έχουν καλέσει τα υπουργεία να συζητήσουνε μαζί μας, να αναζητήσουμε λύσεις γιατί αυτή τη στιγμή το τεράστιο πρόβλημα των χρεώσεων της ηλεκτρικής είναι ανυπέρβλητο και για πάρα πολλούς μη διαχειρίσιμο πλέον

 

Μάλιστα, έκανε λόγο για λογαριασμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) που φτάνουν μέχρι και τις 10,000 ευρώ τον μήνα. Πόσα, που όπως εξήγησε, αδυνατούν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι τις αυξήσεις που σημειώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλα τα προϊόντα.

«Έχουν να διαχειριστούν και άλλες κατακόρυφες αυξήσεις, οι  οποίες έχουν υπερβεί και το 100% σε πολλές περιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Λεβέντης. 

Παραδείγματα άλλων χωρών

Οι μαγαζάτορες, σύμφωνα και με τον κ. Λεβέντη, σε καμία περίπτωση δεν ζητούν από το κράτος να ανοίξει τα ταμεία και να τους μοιράσει λεφτά, αλλά αυτό που επιθυμούν είναι διάλογο, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα τους.

Αναφέρθηκε μάλιστα, στο παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε ότι με στόχο να σωθούν οι επιχειρήσεις της χώρας, οι μαγαζάτορες θα πληρώνουν το μισό ποσό του λογαριασμού ρεύματος που λαμβάνουν.

«Και άλλες χώρες αναζητούν να βρουν λύσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους. Γιατί χωρίς τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει οικονομία», δήλωσε. 
Εισήγηση από πλευράς τους έγινε και για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι μαγαζάτορες, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος των επισκεπτών, θα αυξήσει την κατανάλωση, ενώ θα εμποδίσει τους επιχειρηματίες να επιβάλουν πρόσθετες αυξήσεις στις τιμές τους, όπως σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Επιβλήθηκαν αυξήσεις αλλά δεν καλύπτουν τα έξοδα

Οι μαγαζάτορες αύξησαν σε κάποιον βαθμό τις τιμές τους, ωστόσο σύμφωνα και με τον κ. Λεβέντη, αυτές οι αυξήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές για να καλύψουν τα έξοδα των επιχειρήσεων τους.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προκύπτει όσον αφορά τις αλλαγές των τιμοκαταλόγων των χώρων εστίασης, λόγω του ότι οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να αποστέλλουν τέτοιου είδους αλλαγές για έγκριση στο αρμόδιο Υφυπουργείο δύο φορές τον χρόνο.

«Πρέπει να υπάρξει ένα πιο ευέλικτο σύστημα και από τη στιγμή που ο τιμοκατάλογος θα αναρτάται στον εξωτερικό χώρο του υποστατικού και συνάδει με τον κατάλογο που λαμβάνουν μέσα οι επισκέπτες να μην συντρέχει λόγος σφραγίσματος τους από το αρμόδιο Υφυπουργείο», είπε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος κτύπησε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από τους αρμόδιους να ακούσουν τις φωνές των επιχειρηματιών.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: