Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ι

Καίνε τις μαντίλες τους, χορεύοντας και κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως. Είναι η αντίδραση των καταπιεσμένων γυναικών του Ιράν στην καθεστηκυία τάξη της χώρας, που τις θέλει καλυμμένες από την κορφή ως τα νύχια. 

Κύμα οργής και αγανάκτησης, που λαμβάνει διαστάσεις επανάστασης, στις πιο μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ιράν από το 2019. 

Αφορμή ο θάνατος της 22χρονς Masha Amini, ενώ τελούσε υπό κράτηση με την κατηγορία της ακατάλληλης ενδυμασίας. Η οικογένεια της κατηγορεί την αστυνομία ηθικής, με την κυβέρνηση του Ιράν να απορρίπτει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για καρδιακή προσβολή. 

«Θα παλέψουμε. Θα πεθάνουμε. Θα πάρουμε το Ιράν πίσω.», φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται για 6η ημέρα, επεισοδιακές και βάφονται με αίμα. Τουλάχιστον 11 οι νεκροί, μεταξύ τους και αστυνομικοί, ενώ υπάρχουν αναφορές για το θάνατο και ανήλικου κοριτσιού. 

Η εντολή που έλαβαν οι αρχές είναι να καταπνίξουν με κάθε τρόπο τις διαδηλώσεις, με τα βίντεο που εμφανίζουν αστυνομικούς να βιαιοπραγούν κατά γυναικών και άλλων διαμαρτυρόμενων να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ανεξάρτητοι οργανισμοί αναφέρουν την ίδια ώρα εκτεταμένες διακοπές στο διαδίκτυο της χώρας και περιορισμένη πρόσβαση σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Διαδηλώσεις συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό του Ιράν πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το Βερολίνο και το ʼμπστερνταμ, μέχρι τον Καναδά και την Κωνσταντινούπολη. 

«Αυτό είναι για την ελευθερία. Ελευθερία!», ανέφερε διαδηλώτρια. 

Την ώρα δε που προσφωνούσε την ΓΣ των ΗΕ ο Πρόεδρος του Ιράν, οργανώσεις αυτοεξόριστων Ιρανών πραγματοποιούσαν έξω από την έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη διαμαρτυρία κατά του θεοκρατικού καθεστώτος.
 

9οθξ