Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επεισοδια

Εικόνες ντροπής εκτυλίχθηκαν χθες βράδυ στο «Τάσσος Παπαδόπουλος / Ελευθερία» αμέσως μετά την λήξη του αγώνα Super Cup μεταξύ της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ.

Εξαγριωμένοι οπαδοί επιδόθηκαν σε ρίψη αντικειμένων εντός του αγωνιστικού χώρου, με αποτέλεσμα ο αθλητικογράφος που μετέδιδε τον αγώνα να καταλήξει στο Νοσοκομείο αφού δέχθηκε καρέκλα στο κεφάλι.

Μετά από επέμβαση της Αστυνομίας για να επιβάλει την τάξη, οπαδοί απομακρύνθηκαν από το γήπεδο, ωστόσο συνεχίστηκε πετροβολισμός και εκτός του κλειστού. Από τους πετροβολισμούς που συνεχίστηκαν εκτός γηπέδου, τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός στο στήθος ο οποίος έτυχε των πρώτων βοηθειών.

Η Αστυνομία αξιολογά και διερευνά υλικό που έχει ενώπιον της για εντοπισμό συγκεκριμένων προσώπων. 

Τα επεισόδια καταδικάζει και η ΚΟΠ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τα επεισόδια και εκφράζει τη συμπαράσταση προς τον αθλητικογράφο που μετέδιδε τον αγώνα και τραυματίστηκε στο κεφάλι από ρίψη αντικειμένου.

Καλεί παράλληλα την αστυνομία να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για εντοπισμό των δραστών.

Η θέση της Αστυνομίας για το περιστατικό: 

Η ΕΑΚ καταδικάζει την επίθεση εναντίον δημοσιογράφου στο Σούπερ Καπ Φούτσαλ και ανακοινώνει μέτρα

Την επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου που εργαζόταν κατά τον χθεσινό αγώνα σούπερ καπ στο Φούτσαλ και η οποία οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό του, καταδικάζουν το Δ.Σ. της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) και σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος. Παράλληλα, η ΕΑΚ με αφορμή το περιστατικό, αποφάσισε μια σειρά από μέτρα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΑΚ, από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, το Δ.Σ. επικοινώνησε με τους συναδέλφους που βρίσκονταν στο στάδιο και τους εξέφρασε στήριξη και αλληλεγγύη. Παράλληλα, ενημέρωσε από το ίδιο βράδυ πλήρως την ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων, που είναι η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).

Δυστυχώς, όπως σημειώνει η ΕΑΚ, το περιστατικό στον αγώνα φούτσαλ δεν είναι μεμονωμένο, αφού παρατηρείται σοβαρή έξαρση περιστατικών βίας τους τελευταίους μήνες -λεκτικής και σωματικής- σε βάρος δημοσιογράφων. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται σε αγώνες που διεξάγονται σε κλειστές αίθουσες, όπου οι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε πράξεις βίας, λόγω της εγγύτητας προς τους οπαδούς.

Η ΕΑΚ τονίζει πως στην εποχή της κάρτας φιλάθλου, οι ένοχοι θα έπρεπε ήδη να είχαν βρεθεί και να έχουν τιμωρηθεί. Οι αρμόδιοι για την τήρηση των προνοιών του «περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμος», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η κάρτα φιλάθλου, έχουν ευθύνη τήρησης της νομοθεσίας και το περιστατικό σοβαρού τραυματισμό του δημοσιογράφου, απαιτεί την εξιχνίαση των επεισοδίων και τη σύλληψη των εμπλεκομένων.

Είναι ανεπίτρεπτο, σημειώνει η ΕΑΚ, εργαζόμενοι να τίθενται σε κίνδυνο εν ώρα εργασίας και καλεί την αστυνομία και τις διοικήσεις των αθλητικών οργανισμών και σωματείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους για δημιουργία ασφαλών χώρων εργασίας σε αθλητικούς χώρους.

Ως πρώτα μέτρα αντίδρασης, μετά το πολύ σοβαρό περιστατικό βίας σε βάρος δημοσιογράφου, το Δ.Σ. της ΕΑΚ αποφάσισε όπως, πρώτον, από κοινού με την ΕΣΚ, να ζητήσουν συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας, για συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας για τον επαγγελματικό κλάδο εν ώρα εργασίας.

Δεύτερο, στους επτά αγώνες της 5ης Αγωνιστικής του πρωταθλήματος CYTA δεν θα υπάρχει δημοσιογραφικό σχόλιο στα πρώτα δύο λεπτά της μετάδοσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων με αποκορύφωμα τον τραυματισμό του συνάδελφου στον αγώνα φούτσαλ.

Τρίτο, θα αποσταλούν από την ΕΑΚ προς τις αθλητικές ομοσπονδίες που διοργανώνουν πρωταθλήματα σε κλειστές αίθουσες, συγκεκριμένες εισηγήσεις για υλοποίηση, που θα διασφαλίζουν την προστασία των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.