Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιμος

Σομαλία, Αφγανιστάν, Υεμένη: σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απειλούνται από «καταστροφικό λιμό» και κινδυνεύουν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, ένας αριθμός ρεκόρ κυρίως λόγω της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Οι εκτιμήσεις αυτές περιέχονται στην έκθεση που έδωσαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Η έκθεση παρουσιάζει την κατάσταση 19 χωρών που θεωρούνται «καυτά σημεία» για την πείνα σε όλο τον κόσμο και έξι από τις οποίες έχουν τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» από τον ΟΗΕ: το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη.

Σε αυτές τις έξι χώρες 970.000 άνθρωποι αναμένεται να πληρούν ως τον Ιανουάριο του 2023 τα κριτήρια της φάσης «καταστροφής», του υψηλότερου επιπέδου (5) στην κατάταξη για την επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι «ο λιμός και ο θάνατος είναι μια καθημερινή πραγματικότητα» και ότι πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία «ενδέχεται να καταγραφούν ακραία ποσοστά θνησιμότητας και υποσιτισμού, αν δεν υπάρξει άμεση δράση».

Ο αριθμός αυτός είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με έξι χρόνια νωρίτερα «λόγω των επιπτώσεων των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής αστάθειας που επιδεινώθηκε από την πανδημία covid-19 και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν την Τρίτη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες νέα βοήθεια ύψους 2,9 δισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του λιμού.

Η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Μαλάουι περιλαμβάνονται στον κατάλογο με «τα καυτά σημεία του λιμού» του ΟΗΕ. Ο οργανισμός ανησυχεί εξάλλου για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αϊτή, την Κένυα και τη Συρία.

«Ο αριθμός των ατόμων που είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς», προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Μπίζλι εκτελεστικός διευθυντής του WFP. Στο Κέρας της Αφρικής έως και 26 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν σε κατάσταση «κρίσης ή χειρότερη» (επίπεδο 3).

Η δραματική ξηρασία που πλήττει την περιοχή αυτή έχει καταστρέψει τις σοδειές, έχει εξαφανίσει τα ζώα εκτροφής και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους «αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοινοτικών συγκρούσεων για τους πόρους».

«Απουσία μιας επαρκούς ανθρωπιστικής απάντησης, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ως τον Δεκέμβριο θα πεθαίνουν καθημερινά στη Σομαλία έως και τέσσερα παιδιά ή δύο ενήλικες ανά 10.000 ανθρώπους», τόνισε ο ΟΗΕ.

Πηγή: protothema.gr