Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μετανάστες

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι καθημερινές πλέον αφίξεις και διασώσεις μεταναστών από πλοιάρια που φτάνουν από την Τουρκία στα ανοικτά της Λάρνακας, της Αμμοχώστου και της Πάφου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας (ΚΣΕΔ) και Διάσωσης, οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ενώ μετά το χθεσινό περιστατικό είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει πίσω τους οργανωμένο δίκτυο.

Ανδρέας Ζαχαρία – Υποδιοικητής ΚΣΕΔ

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι είναι ένα οργανωμένο μία οργανωμένη κίνηση ένα κύκλωμα θα μπορούσαμε να πούμε το οποίο από τη στιγμή που θα φύγουν από το σημείο αναχώρησης τους ξεκινά, έχουν μαζί τους δορυφορικά τηλέφωνα ξέρουν σε ποια σημεία θα πρέπει να καλέσουνε, ποιου είναι υπεύθυνοι αρμόδιοι σε εκείνο το σημείο για να τους παρέχουν βοήθεια

 

Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή του ΚΣΕΔ, Ανδρέα Ζαχαρία, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις ομάδες διάσωσης για εδραίωση των παράνομων διεκδικήσεών της εντός διεθνών χωρικών υδάτων με τη συνεργασία μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες γνωρίζουν για την άφιξη μεταναστών και καλούν το ΚΣΕΔ για βοήθεια.

Ανδρέας Ζαχαρία – Υποδιοικητής ΚΣΕΔ 

Όχι μόνο οι ίδιοι οι μετανάστες και μη κυβερνητικές οργανώσεις παίρνουν βοήθεια και ζητάνε να βοηθήσουμε βάρκα σε συγκεκριμένο σημείο που γνωρίζουν και αυτοί με την σειρά τους που έχουν ενημερωθεί από τους ιδίους πάνω στη βάρκα. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχει μία οργανωμένη κίνηση για να υποστηρίζονται αυτές οι ροές

 

Στο χθεσινό περιστατικό υπήρξε και εμπλοκή Τουρκικών σκαφών, που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κατάσταση, όταν αναζητήθηκε βοήθεια από τις ομάδες διάσωσης από εμπορικά πλοία στην περιοχή. Τελικά οι μετανάστες μεταφέρθηκαν μετά από συνεννοήσεις, σε συγκεκριμένο σημείο όπου τους παρέλαβε τουρκικό πλοίο και απέπλευσαν για Κωνσταντινούπολη.