Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσιμα

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι πρατηριούχοι, διεκδικώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία αποζημιώσεις για τα έσοδα που χάνουν λόγω των χιλιάδων ελληνοκυπρίων που προμηθεύονται με καύσιμα από τα κατεχόμενα.

Υποστηρίζουν ότι το κράτος δεν έπραξε τα δέοντα για να εφαρμόσει τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, που σύμφωνα με τους ίδιους απαγορεύει τη μεταφορά καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

Σάββας Προκοπίου – Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων:

Αν το κράτος δεν προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να κόψει τούτη τη διαδικασία, την παράνομη, κατ’ εμάς τροφοδοσίας καυσίμων από τα κατεχόμενα, στο τέλος της ημέρας, ακόμα και το ίδιο το κράτος, θα έχει πρόβλημα επιβίωσης, γιατί αυτή τη στιγμή δεχόμαστε οικονομικό πόλεμο κύριοι από τα κατεχόμενα, από τους κατακτητές μας, χωρίς να το καταλάβουμε, δυστυχώς.

 

Με βάση τους υπολογισμούς του Συνδέσμου, η απώλεια εσόδων για το 2022 εκτιμάται στα 180 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 60 με 80 εκατομμύρια αποτελούν φόρους που χάνει το κράτος. 

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά σε οδοφράγματα, αφού έχουν χάσει γύρω στο 40 με 50 τις εκατό του τζίρου τους.

Στέφανος Κουρσάρης – ΓΓ ΠΟΒΕΚ

Οι πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας των πρατηρίων τους και μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν πρατήρια, ειδικά, αντιλαμβάνεστε αυτά τα οποία συνορεύουν με την πράσινη γραμμή, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αθέμιτο ανταγωνισμό ο οποίος τη σήμερον ημέρα τους έφερε στο χείλος του να κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις τους να κλείσουν

 

Έχουν ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με νομικούς συμβούλους, οι οποίοι ετοιμάζονται να ενημερώσουν για το ζήτημα τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τη Frontex.

Αλέξανδρος Κληρίδης – Νομικός Σύμβουλος Πρατηριούχων

Η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να αδιαφορεί για το πρόβλημα, να είναι ανίκανη να επέμβει αλλά και αποκρύβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πραγματικότητα του προβλήματος. Από τη συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας επηρεάζονται άμεσα και απόλυτα τα οικονομικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στόχος μας είναι να τους ενημερώσουμε σε πρώτο στάδιο για να εγκύψουν στο πρόβλημα.

 

Παράλληλα, οι πρατηριούχοι απειλούν και με δυναμικά μέτρα εάν χρειαστεί, χωρίς να οριοθετείτε χρονοδιάγραμμα για τη λήψη των οποιονδήποτε αποφάσεων, αλλά ούτε και τη μορφή που ενδεχομένως θα πάρουν οι όποιες κινητοποιήσεις.

επιστολη

 

επιστολη