Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμπαργκο οπλων ηπα - κυπρος

Σε δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ αναφέρθηκε σε γραπτή του δήλωση χθες ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις που έγιναν και από τους δύο Υπουργούς αποδεικνύουν πόσο ενθουσιασμένοι είναι οι Ελληνοκύπριοι για το θέμα του στρατιωτικού εξοπλισμού και κάλεσε τους "Ελληνοκύπριους αξιωματούχους να αποφεύγουν ενέργειες που αποτελούν την αιτία για κλιμάκωση της έντασης", όπως ισχυρίστηκε.

«Η εγγυήτρια Τουρκία, όπως και στις 20 Ιουλίου 1974, δεν πρόκειται να σταματήσει να κάνει αντίστοιχα βήματα για την επίτευξη της ασφάλειας του τουρκοκυπριακού λαού», είπε.

Κατηγορώντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι συνεχίζει να απορρίπτει την «επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας στο νησί στη βάση των πραγματικοτήτων», ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία χαιρέτισε την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ.

Υποστηρίζοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων που επιβαλλόταν στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί ακόμη ένα καρφί πάνω στο φέρετρο των προσπαθειών που γίνονται προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας στην Κύπρο, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ακόμη ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα βλάψει το κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και θα ανοίξει τον δρόμο για ανταγωνισμό στο θέμα του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Αναφέροντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θεωρεί ως απειλή για την ύπαρξή του την πλήρη άρση των εμπάργκο που επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να εισαγάγει όπλα, ο κ. Ερτουγρούλογλου κάλεσε την ελληνοκυπριακή ηγεσία να επιδείξει κοινή λογική και να αποφεύγει δραστηριότητες που θα αποτελέσουν αιτία σύγκρουσης.

Ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων που επιβαλλόταν στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Χασίπογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ακολουθούν διφορούμενη στάση και υποστήριξε: «Από τη μια, οι ΗΠΑ καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες προκειμένου να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι στηρίζουν τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και από την άλλη, με την απόφαση τους να εξοπλίζουν στρατιωτικά την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθιστούν για μας αδύνατο να πιστέψουμε ότι είναι ειλικρινής στο θέμα της συνέχισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση της στρατιωτικής ενίσχυσης και εξοπλιστικών δραστηριοτήτων εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς αποδεικνύει τη σημασία των εγγυήσεων της Τουρκίας, ο Χασίπογλου πρόσθεσε ότι «αυτή η κατάσταση αποτελεί για μας ακόμη μια απόδειξη ότι δεν τίθεται θέμα να συζητήσουμε υπό κανένα όρο τη συνέχιση των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της μητέρας Πατρίδας Τουρκίας στο νησί, που πηγάζουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων και αποσκοπούν στο να προστατεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην περιοχή».