Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αστυνομικοί

Καυστική ανακοίνωση με σαφείς αιχμές προς τις επικρίσεις  της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΔΙΠΑ) εξέδωσε ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος-Ισότητα. Μεταξύ άλλων η Ισότητα κάνει αναφορά σε εκφοβιστικές έρευνες κατά αστυνομικών από το 2006 μέχρι σήμερα αλλά και σε συγγενή Α' βαθμού ποινικού ανακριτή εντός της ΑΔΙΠΑ που είχε συλληφθεί πριν περίπου ένα χρόνο με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα γραπτή ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα για την ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος.  

Σημειώνεται πως η ΑΔΙΠΑ χθες Τρίτη (20/09) χαρακτήρισε ως προσπάθειες αποδόμησης του έργου της πρόσφατες δηλώσεις από πλευράς συντεχνιακών κλάδων της Αστυνομίας.  Παράλληλα εκφράζει λύπη για το γεγονός πως η εξασφάλιση των αναγκαίων και απαραίτητων για τη λειτουργία της Αρχής μέσων και εργαλείων φαίνεται να ενοχλεί κάποιους και αντί να γίνεται προσπάθεια ενίσχυσής της και ενδυνάμωσης του ρόλου της επιχειρείται η αποδυνάμωσή της και η στέρηση εξουσιών που διαθέτει.

Σε έντονο ύφος και με πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες απάντησε με την σειρά της η «Ισότητα», κάνοντας λόγο για «ανακοινώσεις απειλητικού χαρακτήρα», και πως ίσως θεωρεί ότι τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας ή η κοινή γνώμη θα φοβηθούν την ύπαρξη της, και θα ασκεί επιρροή στα Σώματα Ασφαλείας.

Με μια παράθεση εννέα σημείων η «Ισότητα» απαντά στην ΑΔΙΠΑ, και συγκεκριμένα:

1) Από την ημέρα ίδρυσης της ΑΔΙΠΑ το 2006, δεν καταγγέλθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα από την η ίδια την Αρχή, ούτε και ένας πολίτης από τις χιλιάδες που αποδείχθηκε ότι έδωσαν ¨ψευδείς πληροφορίες¨ για συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα, δηλαδή ψευδή καταγγελία εναντίον Αστυνομικών.

2) Η ΑΔΙΠΑ να δώσει στη δημοσιότητα, τις ώρες που πληρώθηκαν από την ημέρα ίδρυσης τους, το 2006, δηλαδή τα λεφτά που εισέπραξαν από τον φορολογούμενο πολίτη οι ποινικοί της ανακριτές, για όλες τις υποθέσεις, για να γίνει ταυτοποίηση από τον Γενικό Ελεγκτή και τους ανακρινόμενους, εάν τις δούλεψαν πραγματικά. Καταθέσεις 30 λεπτών μετατρέπονταν σε 6 και 7 ώρες. Μάλλον η πρόσληψη 12 νέων ποινικών ανακριτών αυτά τα κενά θέλει να καλύψει.

3) Να δώσει στη δημοσιότητα η ΑΔΙΠΑ, πόσα λαμβάνουν ως σύνταξη οι ποινικοί ανακριτές πρώην Αξιωματικοί της Αστυνομίας και πρώην Δικαστές και πόσα εισπράττουν την ώρα, για μια κατάθεση από το Κράτος. Πόσο προϋπολογισμό σπατάλησε από τον φορολογούμενο πολίτη σε αδικαιολόγητες και εκφοβιστικές έρευνες εναντίον Αστυνομικών, από το 2006 μέχρι σήμερα σαν ΑΔΙΠΑ;

4) Υπάρχει ποινικός ανακριτής εντός της ΑΔΙΠΑ, όπου συγκεκριμένος συγγενής του Α’ Βαθμού, είχε συλληφθεί πριν περίπου ένα χρόνο με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και ακόμη δεν ενημέρωσε γραπτώς τον Γεν. Εισαγγελέα για την σύγκρουση συμφερόντων που έχει να ανακρίνει αστυνομικούς. Πως μπορεί να είναι αμερόληπτος; Γιατί αποκρύβεται αυτό το γεγονός από την ΑΔΙΠΑ;

5) Έστειλε επιστολή η ΑΔΙΠΑ στον Αρχηγό Αστυνομίας και ίσως έκανε παρέμβαση στον τρόπο πειθαρχικής διαδικασίας για την υπόθεση Μεταξά, ενώ δεν είχε βάσει νόμου τέτοιο δικαίωμα. Ποιο το αλλότριο ίσως κίνητρο;

6) Συνεννοήθηκε ίσως η ΑΔΙΠΑ με πολιτικό πρόσωπο να περάσει την πόρτα της, και να καταγγείλει αστυνομικούς στην υπόθεση Μεταξά, για να απαλλαγεί ηθικά και νομικά από τις ευθύνες του, ως επικεφαλής τμήματος, που δεν είχε δημιουργήσει πρωτόκολλα για ελλείποντα πρόσωπα;

7) Ξεκάθαρα οι οδηγίες της Ε. Ε. το 2018, ήταν να μην έχει πρώην Αξιωματικούς της Αστυνομίας στις τάξεις της η ΑΔΙΠΑ! Ακόμα δεν μετακινήθηκαν εν έτη 2022.

8) Δεν αντιλαμβανόμαστε το κάλεσμα στην ανακοίνωση της ΑΔΙΠΑ προς την Ηγεσία της Αστυνομίας να ταχθεί στο πλευρό της. Ποια η σκοπιμότητα; Ο Ηγεσίες είναι αμερόληπτες και ανεξάρτητες από οποιεσδήποτε διαδικασίες. Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο το οποίο δεν δημοσιεύτηκε ακόμα.

9) Η επιλεκτική αυτεπάγγελτη διερεύνηση της ΑΔΙΠΑ δείχνει πλέον που και πότε θέλει να εξασκεί πίεση ίσως στην διερεύνηση ποινικών αδικημάτων εκ μέρους της Αστυνομίας.

Καταληκτικά, ο πρόεδρος της «Ισότητας», Νίκος Λοϊζίδης, αναφέρει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλοι οι βουλευτές θα ενημερωθούν για την δράση της ΑΔΙΠΑ από το 2006 και τα σημερινά της δεδομένα», ενώ στέλνει το μήνυμα πως «απειλές τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας δεν ανέχονται από καμία ΑΔΙΠΑ. Εμείς κρατάμε την ευνομία στον τόπο εδώ και περίπου 60 χρόνια. Συνεχίστε να μας απειλείτε με ανακοινώσεις. Οι υπερεξουσίες που έδωσαν το 2006 στην ΑΔΙΠΑ, την γέμισαν με αλαζονεία και την εντύπωση ότι θα ελέγχει τις ενέργειες των Αστυνομικών και της εκάστοτε Ηγεσίες και θα τους εκφοβίζει μέσω ανυπόστατων διώξεων αλλά και απειλών μέσω ανακοινώσεων. Θα προχωρήσουμε σε καταγγελία σαν Συντεχνία των Σωμάτων Ασφαλείας μέσω των Νομικών Συμβούλων μας, στα αρμόδια όργανα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκφοβισμό και παρέμβαση της ΑΔΙΠΑ, στη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας».

Η θέση της ΑΔΙΠΑ που προκάλεσε την οργή της «Ισότητας»

Ως προσπάθειες αποδόμησης του έργου της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας χαρακτηρίζει πρόσφατες δηλώσεις από πλευράς συντεχνιακών κλάδων της Αστυνομίας η Αρχή με ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Όπως αναφέρεται, η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. έχει καθήκον και εξουσία να διερευνά παράπονα και ισχυρισμούς που αφορούν πράξεις μελών της Αστυνομίας, οι οποίες δυνατόν να συνιστούν ποινικά ή/και πειθαρχικά αδικήματα.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. έχει όχι μόνο την εξουσία αλλά και την υποχρέωση να λειτουργεί αυτεπάγγελτα, οσάκις οι ισχυρισμοί και τα παράπονα που έχουν περιέλθει σε γνώση της, βοούν σύμφωνα με τους όρους εντολής της Αρχής την διερεύνηση τους, επομένως, οι θέσεις που κατά καιρούς προβάλλονται σύμφωνα με τις οποίες η Αρχή στερείται εξουσίας να δρα αυτεπάγγελτα, είναι εντελώς αβάσιμοι.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 1085 παραπόνων που υποβλήθηκαν κατά τα έτη 2018-2020:

Για 341 (31%) διορίστηκαν ανακριτές για διεξαγωγή ποινικής/πειθαρχικής έρευνας

Για 394 (36%) διεξήχθη προκαταρτική έρευνα, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε εναντίον των εμπλεκομένων μελών της Αστυνομίας που να δικαιολογεί το διορισμό ποινικού ανακριτή

142 (13%) παράπονα παραπέμφθηκαν στον Αρχηγό Αστυνομίας για δικούς  του χειρισμούς

101 (9%) κρίθηκαν ότι δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α.

Τα υπόλοιπα παράπονα είτε αποσύρθηκαν από τους ίδιους τους παραπονούμενους, είτε ανεστάλησαν λόγω μη ανταπόκρισης των παραπονούμενων.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο καταχωρήθηκαν 23 πειθαρχικές υποθέσεις και 13 ποινικές υποθέσεις εναντίον μελών της Αστυνομίας.

Αναλύοντας τόσο τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις διερευνήσεων που διεξάγει η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α, όσο και τη διαδικασία που ακολουθείται από την Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. κατά την αξιολόγηση των παραπόνων που της υποβάλλονται, η Αρχή αναφέρει τα ακόλουθα:

Πρώτον, η Αρχή έχει συστήσει λεπτομερή εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης των παραπόνων που λαμβάνει, η οποία οδηγεί σε αρχειοθέτηση των έκδηλα αστήριχτων καταγγελιών και μη προώθηση τους για ποινική ή πειθαρχική ανάκριση.

Δεύτερον, οι εισηγήσεις για  ποινικές ή πειθαρχικές διώξεις μελών της Αστυνομίας γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και αφού προηγηθεί ενδελεχής μελέτη του μαρτυρικού υλικού που έχει εξασφαλισθεί από τις ανακρίσεις και όχι κατά τρόπο πρόχειρο ή επιπόλαιο, όπως αφήνεται να εννοηθεί, από τους «επικριτές» της Αρχής. Η δε τελική απόφαση για ποινική δίωξη λαμβάνεται από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Τρίτον, πέραν όλων των υπολοίπων περιπτώσεων, εκεί και όπου κρίνεται σκόπιμο, και στην πράξη αυτό γίνεται πολύ συχνά, η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. υποβάλλει εισηγήσεις και/ή συστάσεις προς την Ηγεσία της Αστυνομίας αφενός για βελτίωση της συμπεριφοράς των μελών της και αλλαγή κάποιων διαδικασιών γενικότερα και αφετέρου για την εξεύρεση λύσης για συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχει ενώπιον της η Αρχή. Σημειώνεται εντούτοις με ικανοποίηση ότι η Ηγεσία της Αστυνομίας όχι μόνο επιδεικνύει προθυμία, αλλά και συνεργάζεται με την Αρχή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, υιοθετώντας τις εισηγήσεις και συστάσεις της.

Στα πρόσφατα δημοσιεύματα, πέραν των ανάξιων σχολιασμού αναφορών και των προσβλητικών χαρακτηρισμών, είναι έκδηλη η προσπάθεια, ευτυχώς μόνο από μία μερίδα μελών του αστυνομικού σώματος να αποδομηθεί το έργο της Αρχής και να πολεμηθεί η προσπάθειά της για να καταστεί πιο λειτουργική και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική, ούτως ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο και την αποστολή που της ανάθεσε η Πολιτεία, προσθέτει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως οι αναφορές σε «μικρό στρατό» αφορούν το αίτημα της Αρχής να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό /ανακριτές αντί με ανακριτές οι οποίοι διορίζονται σε ωριαία βάση.

Διευκρινίζεται πως επί του παρόντος ο νόμος προβλέπει ότι η Αρχή διορίζει ανακριτές από κατάλογο που καταρτίζει ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο πρώην αστυνομικούς όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, αλλά, στην πλειοψηφία, του ιδιώτες δικηγόρους, με την απουσία μόνιμων ανακριτών στην Αρχή να δημιουργεί πολλά και ποικίλα προβλήματα, για τα οποία έχει επανειλημμένα ενημερώσει όλους τους αρμοδίους.

Σημειώνεται, επίσης, ότι αντίστοιχες αρχές σε άλλες χώρες αποτελούν ολόκληρους οργανισμούς με πολυάριθμο δικό τους προσωπικό, οι οποίοι περιλαμβάνουν όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες που διαθέτει η Αστυνομία. Η ορθή στελέχωση της Αρχής είναι συνυφασμένη πρωτίστως με τη σωστή λειτουργία της, αλλά θεωρούμε ότι παράλληλα εξυπηρετεί και την εξοικονόμηση του προϋπολογισμού που χρειάζεται η Αρχή να λειτουργήσει, αφού υπολογίζεται ότι οι μόνιμοι ανακριτές θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Αρχή με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Τέλος, η Αρχή εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός πως η εξασφάλιση των αναγκαίων και απαραίτητων για τη λειτουργία της Αρχής μέσων και εργαλείων φαίνεται να ενοχλεί κάποιους και αντί να γίνεται προσπάθεια ενίσχυσής της και ενδυνάμωσης του ρόλου της επιχειρείται η αποδυνάμωσή της και η στέρηση εξουσιών που διαθέτει.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές τις απόψεις δεν τις συμμερίζεται η πλειονότητα των μελών της Αστυνομίας, ούτε η ηγεσία αυτής. Ήταν πάντα πεποίθηση μας ότι η λειτουργία της Αρχής ωφελεί, πέραν των πολιτών και των αρχών του κράτους δικαίου και την ίδια την Αστυνομία και τα μέλη της, τα οποία στην πλειοψηφία τους εκτελούν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και νομιμότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.