Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πλαστικα καλαμακια

Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί και στην Κύπρο σε εφαρμογή την οδηγία 2019/904 της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης και θα απαγορευθεί πλέον η διάθεση στην αγορά σχετικών προϊόντων, υπενθυμίζει με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Όπως αναφέρει, θα απαγορεύεται η πώληση των προϊόντων: μπατονέτες, εκτός εάν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/745,  μαχαιροπίρουνα [πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, «ξυλάκια» (chopsticks) φαγητού], πιάτα, καλαμάκια, εκτός εάν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/745, αναδευτήρες ποτών.

Επίσης, ράβδοι (sticks) που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εξαιρουμένων των ράβδων (sticks) που στηρίζουν μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές, περιλαμβανομένων των μηχανισμών για τέτοιες ράβδους (sticks).

Θα απαγορευθούν ακόμη, αναφέρεται, περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία (α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος, (β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο· και (γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, όπως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα περιλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα·

Αναφέρονται επίσης οι περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους και τα κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι επειδή η εφαρμογή της Οδηγίας, δηλώνει ο κ. Θεοπέμπτου, μπήκε από πέρυσι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όσοι στην Κύπρο προμηθεύονταν αυτά τα υλικά από ευρωπαϊκές χώρες έφερναν τα σωστά προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, προσθέτει, είναι οι μπατονέτες που πλέον είναι κατασκευασμένες από ξύλο ή συμπιεσμένο χαρτί.

Σημειώνει ότι το πρόβλημα παραμένει με όσους κάνουν απευθείας εισαγωγές όπου το τελωνείο θα πρέπει τώρα να τα εντοπίζει, αλλά δυστυχώς και τις παράνομες προμήθειες από τα κατεχόμενα.

«Ο πόλεμος εναντίον των πλαστικών έχει διάφορα στάδια τα οποία μπαίνουν σε εφαρμογή σε προκαθορισμένες ημερομηνίες».

Πριν είχαμε τον περιορισμό της πλαστικής τσάντας, τώρα έχουμε τον περιορισμό των 9 αυτών προϊόντων με τις επόμενες δράσεις, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να εστιάζονται στην μείωση της κατανάλωσης, την χ  Χωριστή συλλογή και απαιτήσεις σχεδιασμού για τις πλαστικές φιάλες μίας χρήσης, την υποχρεωτική σήμανση, την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού και την ευαισθητοποίηση.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων υπενθυμίζει ότι με βάση τον Κανονισμό Κ.Δ.Π. 68/2022 του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από τις 18/02/2023 και μετά, θα απαγορεύεται εντελώς η διάθεση των πλαστικών τσαντών μεταφοράς στα ταμεία των καταστημάτων.